Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.12.2014.
04:34
N. Đorđević - Vesti A

Ustanak oružara u Kragujevcu

Članovi Samostalnog sindikata Zastava oružja, koji okuplja 1.500 članova od ukupno 1.800 radnika, zauzeli su juče Upravnu zgradu fabrike u Kragujevcu ne dozvoljavajući da se u njoj održi sednica Nadzornog odbora. Taj organ je prošle subote smenio rukovodstvo i na mesto Radeta Gromovića izabrao penzionisanog oficira Miljojka Brzakovića.

Brane fabriku, a ne direktora: Upravna zgrada Zastava oružja
 

Kako je izjavio Dragan Ilić, predsednik ovog sindikata, radnici će danonoćno biti u zgradi sve dok se ne pojavi ministar odbrane Bratislav Gašić.

- Hoćemo da ministra pitamo koja je to politika dala nalog da policija uđe i zbog čega. Mi ovde ne branimo rukovodstvo, već fabriku. Uz dužno poštovanje novoizabranog direktora, mi nismo videli njegov plan za upravljanje fabrikom. Po proceduri konkursa, on bi morao da zna engleski jezik i da vlada informatičkim veštinama - izjavio je Dragan Ilić.

N. Đorđević
Politika dala nalog: Policija za svaki slučaj

Oružari su u znak protesta napustili fabričke hale i uprkos tome što je bilo mnogo policije, ušli u Upravnu zgradu. Policija je nekoliko sati ranije ušla u fabriku Zastava oružje, ali niko od nadležnih nije mogao da kaže zbog čega.

Rade Gromović, koga je u subotu Nadzorni odbor razrešio s te funkcije, izjavio je da ne zna razlog dolaska policije i napomenuo da je novo rukovodstvo izabrano po zakonskoj proceduri.
Ilić navodi da je juče ujutru u fabriku došla i finansijska i poreska policija, što smatra dodatnim pritiskom na sindikat, koji se javno pobunio protiv promene menadžmenta.

- Smatramo da u ovom trenutku to može da destabilizuje fabriku i već ugovorene poslove vredne oko 70 miliona dolara - dodaje Ilić.

Nezavisni sindikat podržava odluku Nadzornog odbora o izboru novog direktora.
- Ne znamo zašto je policija u fabrici. Da li su tu preventivno zbog mogućih aktivnosti Samostalnog sindikata, ili nečeg drugog. Treba naglasiti da je ovde reč o konkursu za izbor novog generalnog direktora, a ne o nepoverenju prethodnom. Ministarstvo odbrane kao većinski vlasnik ima legitimno pravo da izabere najkvalitetnijeg kandidata - rekao je Zoran Janković, predsednik Nezavisnog sindikata.

Gašić traži rešenje

Ministar odbrane Bratislav Gašić stigao je juče popodne u Kragujevac. On je Regionalnom centru Ministarstva odbrane razgovarao sa predstavnicima sindikata i razrešenim direktorom Zastava oružja. Rezultati nisu bili poznati do zaključenja ovog broja "Vesti".

U Beogradu umesto u Kragujevcu

Nadzorni odbor trebalo je juče u podne da postavi novog direktora na čelo fabrike. Sednica od prošle subote, umesto u Kragujevcu, održana je u Beogradu, a Brzaković, koji je svojevremeno bio na čelu Tehničko-remontnog zavoda Medna izabran je od tri prijavljena kandidata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online