Utorak 23.12.2014.
04:34
N. Đorđević - Vesti

Ustanak oružara u Kragujevcu

Brane fabriku, a ne direktora: Upravna zgrada Zastava oružja
 

Kako je izjavio Dragan Ilić, predsednik ovog sindikata, radnici će danonoćno biti u zgradi sve dok se ne pojavi ministar odbrane Bratislav Gašić.

- Hoćemo da ministra pitamo koja je to politika dala nalog da policija uđe i zbog čega. Mi ovde ne branimo rukovodstvo, već fabriku. Uz dužno poštovanje novoizabranog direktora, mi nismo videli njegov plan za upravljanje fabrikom. Po proceduri konkursa, on bi morao da zna engleski jezik i da vlada informatičkim veštinama - izjavio je Dragan Ilić.

N. Đorđević
Politika dala nalog: Policija za svaki slučaj

Oružari su u znak protesta napustili fabričke hale i uprkos tome što je bilo mnogo policije, ušli u Upravnu zgradu. Policija je nekoliko sati ranije ušla u fabriku Zastava oružje, ali niko od nadležnih nije mogao da kaže zbog čega.

Rade Gromović, koga je u subotu Nadzorni odbor razrešio s te funkcije, izjavio je da ne zna razlog dolaska policije i napomenuo da je novo rukovodstvo izabrano po zakonskoj proceduri.
Ilić navodi da je juče ujutru u fabriku došla i finansijska i poreska policija, što smatra dodatnim pritiskom na sindikat, koji se javno pobunio protiv promene menadžmenta.

- Smatramo da u ovom trenutku to može da destabilizuje fabriku i već ugovorene poslove vredne oko 70 miliona dolara - dodaje Ilić.

Nezavisni sindikat podržava odluku Nadzornog odbora o izboru novog direktora.
- Ne znamo zašto je policija u fabrici. Da li su tu preventivno zbog mogućih aktivnosti Samostalnog sindikata, ili nečeg drugog. Treba naglasiti da je ovde reč o konkursu za izbor novog generalnog direktora, a ne o nepoverenju prethodnom. Ministarstvo odbrane kao većinski vlasnik ima legitimno pravo da izabere najkvalitetnijeg kandidata - rekao je Zoran Janković, predsednik Nezavisnog sindikata.

Gašić traži rešenje

Ministar odbrane Bratislav Gašić stigao je juče popodne u Kragujevac. On je Regionalnom centru Ministarstva odbrane razgovarao sa predstavnicima sindikata i razrešenim direktorom Zastava oružja. Rezultati nisu bili poznati do zaključenja ovog broja "Vesti".

U Beogradu umesto u Kragujevcu

Nadzorni odbor trebalo je juče u podne da postavi novog direktora na čelo fabrike. Sednica od prošle subote, umesto u Kragujevcu, održana je u Beogradu, a Brzaković, koji je svojevremeno bio na čelu Tehničko-remontnog zavoda Medna izabran je od tri prijavljena kandidata.

2019 © - Vesti online