Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.04.2010.
01:07 >> 07:36h
Đ. Janković - Vesti A

Rodno selo stavio na Internet

Novica Milošević, inženjer informatike iz Švajcarske, nije zaboravio svoj zavičaj kod Loznice. Napravio je internet sajt posvećen selu Straža u kome je proveo detinjstvo, koje nosi u srcu, čuva od zaborava i pokazuje svetu.

Ova prezentacija je napravljena iz ljubavi prema Straži i njenim stanovnicima. Napravljena je i za sve one nostalgičare koji su u njoj rođeni, ali su igrom sudbine otišli iz nje. Napravljena je i za one koji nikada nisu bili u ovom prelepom selu, a čuli su za njega. Tako piše na kraju internet prezentacije Straže, malog lozničkog sela, koju je o svom zavičaju napravio inženjer informatike Novica Milošević (41), koji od 1989. godine živi i radi u Švajcarskoj.

SRPSKO SELO JE PREPUŠTENO SAMO SEBI: Novica Milošević


 

- Da uradim sajt svog rodnog sela odlučio sam pre tri godine, a ideju sam realizovao u leto prošle. Osim što sam želeo da svoje selo na taj način pokažem svetu, hteo sam da omogućim zemljacima da nekome u zemlji u kojoj su sada mogu putem interneta da pokažu lepote mesta iz kojeg potiču.

Naziv Straža još od Turaka


Straža je smeštena između korita reke Lešnice i desne obale reke Jadra, na petnaestak kilometara od Loznice. Povezana je magistralnim putem Šabac-Loznica i sa istočne strane prugom koja takođe povezuje Stražu sa Šapcem i Loznicom. Ima oko 280 kuća i oko 1.000 stanovnika.

 

Selo je, veruje se, ime dobilo po straži. Za vreme Turaka na oko dva kilometra od sela, turska vojska je na Drini kontrolisala skelu koja je u to vreme bila jedini prelaz preko reke. Na mestu današnjeg sela izgradili su nekoliko hanova u kojima se Turska straža odmarala, te je to mesto bilo poznato po nazivu Turska straža.

 

Po oslobođenju Jadra skelu nadomak sela Straže je kontrolisala srpska vojska, a u napuštenim turskim hanovima, na prostoru današnjeg sela se odmarala srpska straža te je selo tako dobilo ime.

Osim što promovišem Stražu ovako, verujem, uspevam da otrgnem od zaborava pretke i ovekovečim uspomene i sećanja na njihovo postojanje. Sve je urađeno samo iz ljubavi prema zavičaju, uz veliku podršku moga brata Nenada, koji živi u Straži.

Nažalost, srpsko selo je prepušteno samo sebi, malo ko o njemu vodi računa, gubi se i nestaje - kaže Milošević, koji je u svom selu proslavio uskršnje praznike, a koji je prikupljajući podatke za sajt uložio mnogo truda posećujući crkve, biblioteke, muzeje i arhive u Beogradu i Šapcu.

Na stranici posvećenoj Straži posetioci mogu da vide opširnu priču o samom selu, ali i mnogo više od toga. Tu su video i foto galerija, telefonski imenik sela, podaci o Loznici i Jadru, novosti iz okoline, istorija Srba, deo o srpskim vladarima, epske pesme i narodne poslovice, podaci o srpskoj kuhinji, starim srpskim jelima...

Ostavljena je mogućnost za njenu dopunu ili korekciju, pa je, kaže autor, dobro došao svaki komentar ili primedba. Od juna prošle godine, kada je sajt www.straza.net postavljen, do sada ova stranica je imala oko 10.000 poseta, a ostavljeno je i dosta veoma pozitivnih komentara.

Milošević je rođen u Loznici, ali je do devete godine živeo u Nemačkoj gde su mu radili roditelji.

Mladost je proveo u Straži, srednjoškolske dane u Loznici, a onda je pre 21 godinu otišao u zemlju sira, čokolade i satova gde i danas živi u mestu Affoltern am Albis nedaleko od Ciriha i radi kao inženjer u jednoj velikoj kompaniji.


- Planiram da sa Nenadom, inače predsednikom mesne zajednice Straža, za sve porodice koje žive u ovom selu uradim rodoslove, a pripremamo i monografiju.

Osećam da mi je to obaveza prema zavičaju i ljudima koji ovde žive. Lepa mi je pomisao da svaki moj zemljak bilo gde u svetu može da ode na stranicu Straže i podseti se lepota zavičaja, posebno oni koji dugo nisu uspeli da ga posete - priča Milošević zahvaljujući kome je Straža prvo selo u jadarskom kraju koje ima svoj veb-sajt.

Vratiće se jednog dana


Novica Milošević kaže da mu je u Švajcarskoj dobro, ali razmišlja da se jednoga dana vrati u zavičaj i otvori informatičku firmu ili školu informatike. Za sada dva-tri puta godišnje poseti svoje selo, nadiše se mirisa zavičaja, oslušne poznate zvukove sela, a onda ode opet daleko od svoje Straže koju, bez obzira na to gde se nalazio i šta radio uvek nosi svom u srcu dok je drugima pokazuje na internetu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online