Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 16.12.2014.
18:06 >> 19:37h
Beta A

Li Kećijang: Sa Kinom u Evropu

Kineski premijer Li Kećijang je na otvaranju Ekonomskog foruma u okviru Samita Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope, najavio da će njegova zemlja osnovati novi investicioni fond od tri milijarde dolara koje će te države moći da koriste. On je rekao da će saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope biti u skladu sa evropskim standardima, i da će doprineti evropskoj integraciji.

Beta/S.M.
Kećijang obećao još tri milijarde dolara za region
 

Pruga Beograd-Budimpešta za dve godine

Kineski premijer je na samitu izrazio nadu da će EU dati podršku saradnji Kine i zamalja Centralne i Istočne evrope, koja je, kako je rekao, korisna i za Kinu, i za zemlje centralne i istočne Evrope.

"Zemlje centralne i istočne Evrope imaju značajne prirodne resusre, ekonomiju, veliko tržište i obučenu radnu snagu, a mi imamo veliki kapital, i moguće je da postignemo komplementarnost", kazao je on.

On je kao najvažnije vidove saradnje naveo kapitalne projekte i infrastrukturu, kao važne faktore razvoja transporta od Kine preko Balkana. "Pokušaćemo da u roku od dve godine završimo izgradnju železničke pruge (Beograd-Budimpešta), po standardima EU, to bi bila moderna brza veza", kazao je premijer Li Kećijang.

"Novac iz tog fonda koristiće se na nove načine, kroz javno-privatno partnerstvo i lizing aranžmane", rekao je Kećijang.

Premijer Kine je izrazio nadu da će njegova zemlja moći da otvori fabrike u ovom delu Evrope koje će proizvoditi opremu, meterijal i postrojenja potrebna za razvoj infrastrukture u regionu, što će stvoriti radna mesta.

Najavio je da će Kina tokom samita u Beogradu predložiti uspostavljanje koordiniranje finansiranja sa zemljama regiona, i da će biti formiran i poslovni savet Kine i 16 evropskih država.

Prema njegovim rečima, od kineske kreditne linije preostalo je još 1,7 milijardi dolara koju zemlje centralne i istočne Evrope mogu koristiti, a biće obezbeđeno još sredstava.

Kećijang je dodao da će Kina povećati iznos u fondu za saradnju sa zemaljama regiona, podsetivši da je Crna Gora udvostručila izvoz u njegovu državu, dok su druge zemlje poput Češke i Rumunije imale rast tog izvoza za 20-30 odsto.

"Iako je sada zima, ipak miriše proleće. Treba da očekujemo plodonosno proleće", zaključio je kineski premijer.

On je najavio da će se u Kini juna 2015. godine održati sajam investicija i trgovine na kojem će učestvovati 16 zemalja istočne i centralne Evrope.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.12.2014. 18:39
Samo da ne bude kao ona famozna ruska milijarda...
Utorak 16.12.2014. 20:55
od bg. do budimpeste brzinom 300 na saat, aod bg. do soluna i bara 45 na saat,znaci kinez je dosao zbog brze pruge od stotonjak km. ma koga bre z.aje.bavate i lazete prostu masu, dk vam kosovo etablraju u evropski savet, i. zdajice pokvarene!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online