Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 15.12.2014.
15:49
Beta A

EU direktno: Šta se sve očekuje od Srbije

Savet ministara Evropske unije traži od Srbije da se postepeno usaglasi sa spoljnom politikom EU, pohvaljuje napredak Srbije u reformama pravosuđa i u bici protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i ekonomske i strukturne reforme, iako podvlači da su tu nužni dodatni napori.

Fonet/EPA
Jedan od uslova: Što skorije usklađivanje spoljne politike
 

To se navodi u nacrtu zaključaka koje sutra u Briselu treba da usvoji Savet ministara inostranih poslova EU, a u koje je imala uvida agencija Beta.

Savet ministara inostranih poslova EU takođe ističe dobru pripremljenost srpskih vlasti za otvaranje poglavlja o vladavini prava i temeljnim slobodama u pregovorima o članstvu s EU, ali ne ukazuje da li bi prvo poglavlje uskoro moglo biti otvoreno.

U ovom dokumentu se kaže da "Savet minstara poziva Srbiju da se postepeno usaglasi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, u sklopu Pregovaračkog okvira (EU-Srbija)", mada se izričito ne spominju sankcije EU prema Rusiji.

Evropski ministri podvlače da je "potrebno da Srbija održi delatno i konstruktivno angažovanje u procesu normalizacije s Kosovom, u čemu je ostvaren značajan napredak".

"Savet ministara EU će i dalje tesno pratiti dalje angažovanje Srbije ka vidljivom i trajnom napretku u sređivanju odnosa s Kosovom, uključujući primenu u dobroj veri postignutih dogovora, tako da Srbija i Kosovo mogu da nastave svojim odgovarujućim putevima ka Evropi, s tim da nijedno od njih ne koči drugog u tim nastojanjima i ispunjava sopstvene odgovornosti", naveo je Savet ministara.

To telo podseća da napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom u okviru poglavlja 35 mora ići uporedo s napretkom u sveukupnim pregovorima i mora biti otvoreno odmah u početnoj fazi pregovora.

U nacrtu zaključaka se od srpskih vlasti traži da obezbede "delotvorno, nezavisno sudstvo i rezultate u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala", a posebna pažnja se traži za temeljne slobode.

Evropski ministri "izražavaju zabrinutost zbog pogoršavanja uslova za punu slobodu slobode izražavanja" i podvlače nužnost poboljšanja uslova za poslovanje i investicije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.12.2014. 16:37
Nikako da nam kažu koliko Srbija treba da se smanji da po njihovim kriterijumima ne bude "velika" . To je pitanje svih pitanja a kada se svi otcepe onda će biti mala i nepotrbna bilo kome . Jednostavno vreme je da se Srbija i EZ zlikovci raziđu za vek i vekova . To je spas zaSrbiju . Da bi do toga došlo mora doći do oslobođenja u samoj Srbiji .
Ponedeljak 15.12.2014. 17:04
Od Turske EU "ocekuje" mnogo toga vec preko 40 godina...sa vladom Srbije je vec lakse, ona ne kleci zbog Vere vec zbog EU fondova.
Ponedeljak 15.12.2014. 20:49
EU direktno-prenos sa stadiona Srbija Albanija aplauz za uspešno lansiran dron.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online