Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.12.2014.
07:00
D. Dekić - Vesti A

Politika preuzela suđenje Miškoviću

Zamena sudije Vladimira Vučinića u postupku protiv Miroslava Miškovića, optuženog za milionske malverzacije u putarskim preduzećima, mogla bi da označi početak maratonskog procesa jer se suđenje vraća na početak, dve godine posle hapšenja najbogatijeg Srbina i godinu dana od početka suđenja.

A. Čukić
Loše i naopako: Miroslav Mišković
 

Proces u kome su se osim Miškovića na optuženičkoj klupi našli njegov sin Marko i Milo Đurašković preuzima sudsko veće kojim predsedava sudija Maja Ilić.

Oličenje poštenja

- Vučinić je odličan u poslu, izuzetno pošten, bez afere ili mrlje. O Miškoviću ne mogu da kažem nijednu lepu reč, ali sam siguran da Vučinić nema veze sa bilo kakvim subjektivnim odnosom prema njemu, već optuženi ima prava prema Ustavu koje je sud dužan da poštuje - kaže Prelević i ističe da ovog sudiju skidaju sa slučaja oni koji ništa ne znaju i misle da treba da radi prema njihovoj logici, a ne po zakonu.

Ovakav potez, prema oceni bivšeg kooministra policije, advokata Bože Prelevića, potpuno je naopak i loš i za Vučinića, i za njegovu naslednicu u postupku, ali je dobar za vlasnika Delta holdinga.


- Mišković nije mogao da dobije veći poklon od ovog. U ruke mu je dat dokaz da vlast hoće da ga osudi, a Srbiju može sve to da košta jer kad se opijeni vlašću zalete, to ne može da prođe međunarodne institucije - objašnjava Prelević za "Vesti".


Sudija Vučinić u javnosti je eksponiran mimo svoje volje decembra 2013, kada je Miškoviću privremeno vratio pasoš za odlazak u London. Objasnio je da je to uradio isključivo u skladu sa zakonom, ali ga je ova odluka po povratku Miškovića iz Britanije koštala i smene s mesta predsednika Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.


Kada je Vučinić obelodanio da je trpeo pritiske, priča je izašla iz okvira pravosuđa i poprimila političke dimenzije. Niz pravnih stručnjaka je tada ukazivalo da je smena sudije štetna i za pravosuđe i za srpsku politiku. Ni tu nije bio kraj mukama ovog sudije Specijalnog suda za organizovani kriminal, već se on, zbog medijskih nastupa u oktobru ove godine obreo pred disciplinskom komisijom koja je utvrdila da nije počinio prekršaj. Ali tom odlukom, prema rečima predsednice Društva sudija Srbije Dragane Boljević, nije bio zadovoljan tužilac Borivoje Pap. Zato Vučinić ide i pred drugostepeni organ, a Vrhovni savet sudstva moći će da razmatra njegov slučaj tek pošto se bude odlučivalo o izuzeću ministra pravde Nikole Selakovića, kao člana VSS, čije komentarisanje postupka protiv Vučinića ukazuje na pristrasnost.


Uz sve to, Vučinić sada mora da prepusti koleginici Ilić i proces koji vodi. Promena sudije obrazložena je kao posledica odluke da se postupak protiv Miškovića spoji s procesom protiv Đuraškovića što, kako ukazuje Dragana Boljević, znači da oba ta procesa kreću iz početka. Mišković se brani sa slobode, a kako još jedna odbrana predstoji i sudiji Vučiniću, ostaje da se vidi da li će u njegovom slučaju pravda pobediti nepravdu, a pravosuđe politiku.

Suđenje čeka ministra

U procesu protiv vlasnika Delta holdinga, okončano je samo saslušanje optuženih jer zbog štrajka advokata koji traje tri meseca nije moglo da se krene u ispitivanje svedoka i izvođenje drugih dokaza. Sudija Vučinić je zbog štrajka advokature odložio glavni pretres za 29. decembar, ali će sudija Ilić moći da radi na slučaju, ako ministar Selaković u pregovorima s advokatima dođe do kompromisa oko Zakona o javnim beležnicima.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online