Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.12.2014.
11:36
Beta A

Devenport: Nema zastoja u pregovorima EU-Srbija

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je danas da nema zastoja u procesu pregovora o prijemu Srbije u EU, već da taj proces teče vrlo aktivno i dinamično.

Beta/N. P./EV
Devenport: Nema zastoja u pregovorima EU-Srbija
 

"Važno je reći da nema zastoja u procesu pregovora. Ove nedelje čuo sam od ljudi koji bi trebalo da su upućeni da je došlo do zastoja. To nije istina", kazao je Devenport na skupu o pretpristupnoj pomoći EU IPA 2 u narednom ciklusu pretpristupne pomoći EU.

Devenport je podsetio da je završen skirning - pregled usklađenosti srpskog zakonodavstva sa evropskim za 23 poglavlja, i da se sada radi na izveštajima sa skrininga. Dodao je da će članice EU odlučivati o daljim koracima u procesu pregovora.

Devenport je kazao da se vrlo aktivno radi na pripremama akcionih planova za poglavlja 23 i 24 i da je Evropska komisija unapred dobila nacrt akcionog plana za poglavlje 23 koji će detaljno proučiti.

Devenport je rekao da će se narednim ciklusom finansijske podrške EU zemljama u procesu pristupanja usredsrediti na izgradnju demokratskih institucija, jačanje vladavine prava, refomu pravosuđa i državne uprave, osnovna prava i borbu protiv diskriminacije.

Po njegovim rečima, težište će biti i na ekonomskom upravljanju a novina IPA 2 je da će se prvi put obezbediti i budžetska podrška odnosno deo sredstava će ići direktno u budžet a koristiće se za reforme.

Zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije, Srđan Majstorović rekao je da će procedure za sektorsku budžetsku podršku iz IPA podrazumevati rigorozne kriterijume, poput makroekonomske stabilnosti, transparentnosti budžeta.

Majstorović je na konferenciji za novinare "Instrument za pretpristupnu pomoć IPA II 2014-2020: Nove mogućnosti i novi izazovi u procesu pregovora Srbije sa EU" rekao da će u okviru IPA 2 Srbija dobiti u narednih sedam godina oko 1,5 milijardi evra, odnosno nešto više od 200 miliona godišnje.

On je dodao da će se IPA 2 zasnivati na sektorskom pristupu a ne kao do sada na finansiranju projekata.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić ukazala je na povezanost procesa pregovora i reformi koje će se finansirati iz IPA 2.         

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online