Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Petak 05.12.2014.
11:14
Srna A

Ambasador SAD: Nije tačno da stojimo iza oslobađanja Šešelja

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je da je povratak lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja uznemirio mnoge, ali misli da će se "sve brzo završiti".

Kirbi: Sve će se brzo završiti oko Šešelja
 

"Nije bilo uslova za njega (prilikom puštanja na privremenu slobodu) što je prilično neobično. Verovatno je u pitanju presedan. Ne znam. Bio sam iznenađen da se vratio natrag, ali sud je nezavisan i može slobodno da donosi odluke", rekao je Kirbi za "Slobodnu Evropu" i istakao da nije tačna tvrdnja ministra rada i socijalne zaštite Srbije Aleksandra Vulina da SAD stoje iza oslobađanja Šešelja.

Govoreći o odnosima Srbije i Moskve u svetlu evropskih integracija kojim Beograd teži, Kirbi je konstatovao da za "Beograd ulazak u EU ne znači i prekid odnosa sa Moskvom".

"Očekujem da i nakon što Srbija postane članica EU ruski uticaj bude i dalje prisutan. Ulazak u EU neće značiti kraj odnosa sa Rusijom. To ne isključuje jedno drugo", rekao je Kirbi.

On je naglasio da SAD nikada nisu tražile od Beograda da uvede sankcije Moskvi i podsetio da su srpske vlasti rekle da su apsolutno nezainteresovane da to učine.

"Nismo tražili od Srbije da Rusiji uvede sankcije, već je to zahtev EU. Bez obzira na neuvođenje sankcija, trgovinska razmjena sa Rusijom je tokom ove godine opala. Možemo govoriti o emocijama, ali najveći deo trgovinske razmene Srbija je zapravo ostvarila sa EU i susednim zemljama", ukazao je Kirbi.

On je naglasio da ne zna da li je "zamrzavanje" izgradnje gasovoda "Južni tok" dobra ili loša vest za Srbiju, ali da je jasno da je Srbiji, kao i drugima u svetu, potrebna stabilnost u snabdevanju energentima.

Govoreći o stavu Beograda prema ukrajinskoj krizi, ambasador Kirbi je rekao da je on sada potpuno jasan i da je "SAD drago da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine".

Kirbi je ocenio da je održavanje odnosa između Srbije i Hrvatske važno za obje države.

POVEZANE VESTI

Petak 05.12.2014. 11:17
Мислиш да су Срби толике наивчине па да вам верују.Кад год се у свету нешто деси,уплетени су ваши прљави прсти.
Petak 05.12.2014. 12:30
EEE mamu li ti fasisticku je..em pa ima li na svetu bar jedna drzava da niste se umesali i ubijali neduzne civile a prpa ti je od Vojvode bojis se da nebi jedne noci izgoreo zajedno sa zgradom u kojoj stanujes zlotvore opravdano se bojis i jos bi ti da se umesas hoce li Srbija biti u dobrim odnosima sa Rusijom pa hoce nakazo mi som jedan narod a dabogda Srbija nikad ne usla u tu fasisticku EU i narod treba da trazi referendum pa da narod odluci hoce li ili nece u tu propast eno slike sta su uradili od ustasa,Grcke i Spanije a ima ih jos puno koje hoce da se isclane iz te propasti
Petak 05.12.2014. 12:01
SAD smrad Srbija mora prekinuti sve odnose sa vama i prvu ATOMSKU bombu koju napravi vama će mo je pokloniti kao uzvatnu što ste vi nama bacili atomske i oteli Kosovo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online