Petak 05.12.2014.
11:14
Srna

Ambasador SAD: Nije tačno da stojimo iza oslobađanja Šešelja

Kirbi: Sve će se brzo završiti oko Šešelja
 

"Nije bilo uslova za njega (prilikom puštanja na privremenu slobodu) što je prilično neobično. Verovatno je u pitanju presedan. Ne znam. Bio sam iznenađen da se vratio natrag, ali sud je nezavisan i može slobodno da donosi odluke", rekao je Kirbi za "Slobodnu Evropu" i istakao da nije tačna tvrdnja ministra rada i socijalne zaštite Srbije Aleksandra Vulina da SAD stoje iza oslobađanja Šešelja.

Govoreći o odnosima Srbije i Moskve u svetlu evropskih integracija kojim Beograd teži, Kirbi je konstatovao da za "Beograd ulazak u EU ne znači i prekid odnosa sa Moskvom".

"Očekujem da i nakon što Srbija postane članica EU ruski uticaj bude i dalje prisutan. Ulazak u EU neće značiti kraj odnosa sa Rusijom. To ne isključuje jedno drugo", rekao je Kirbi.

On je naglasio da SAD nikada nisu tražile od Beograda da uvede sankcije Moskvi i podsetio da su srpske vlasti rekle da su apsolutno nezainteresovane da to učine.

"Nismo tražili od Srbije da Rusiji uvede sankcije, već je to zahtev EU. Bez obzira na neuvođenje sankcija, trgovinska razmjena sa Rusijom je tokom ove godine opala. Možemo govoriti o emocijama, ali najveći deo trgovinske razmene Srbija je zapravo ostvarila sa EU i susednim zemljama", ukazao je Kirbi.

On je naglasio da ne zna da li je "zamrzavanje" izgradnje gasovoda "Južni tok" dobra ili loša vest za Srbiju, ali da je jasno da je Srbiji, kao i drugima u svetu, potrebna stabilnost u snabdevanju energentima.

Govoreći o stavu Beograda prema ukrajinskoj krizi, ambasador Kirbi je rekao da je on sada potpuno jasan i da je "SAD drago da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine".

Kirbi je ocenio da je održavanje odnosa između Srbije i Hrvatske važno za obje države.

2024 © - Vesti online