Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Petak 28.11.2014.
14:07 >> 15:15h
Srna A

Srpska vojska i američki marinci u zajedničkoj vojnoj vežbi

U bazi "Jug" kod Bujanovca pripadnici vojski Srbije, SAD i četiri zemlje regiona pokazali su završnog dana vojne vežbe "Platinasti vuk 15" visok stepen obučenosti za izvršavanje mogućih zadataka u mirovnim misijama.

Na vežbi je angažovano oko 360 pripadnika Vojske Srbije, marinaca SAD, vojski Bugarske, Makedonije, Rumunije i Hrvatske, te srpske Žandarmerije.

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da baza Jug kod Bujanovca sve više postaje multinacionalni centar za obuku jedinica koje se upućuju u mirovne operacije.

"Nama je najbitnije sticanje novih znanja i iskustava, razmena mišljenja, jer tako dolazimo do onoga što je najvaznije za Vojsku Srbije, do operativnih i funkcionalnih sposobnosti", rekao je Gašić posle završnog prikaza multinacionalne vežbe "Platinasti vuk 15" u bazi Jug.

Gašić je naveo da je juče u Centralnoafričku Republiku u međunarodnu misiju otputovalo 72 pripadnika srpskih snaga i da tako Srbija prvi put ima više od 500 pripadnika u međunarodnim misijama i bitan je činilac u izvozu bezbednosti.

"To je kruna petnaestogodisnjeg rada i ucesca nase vojske u mirovnim operacijama", rekao je Gašić.
 

Prikazani su vojno-policijski postupci na kontrolnom punktu UN, kao i način reagovanja u slučaju demonstracija i "neubojiti oružje", odnosno oružje koje ne nanosi smrtonosne povrede.

"Platinasti vuk 15" je osmišljen tako da se pripadnici vojski zemalja učesnica, u okviru zajedničkog angažovanja, obuče za efikasnu upotrebu neubojitog oružja i planiranje i izvršenje zadataka u operacijama očuvanja mira u multinacionalnom okruženju, preneli su beogradski mediji.


Međunarodna vojna vežba u Bujanovcu

U praktičnom delu vežbe prikazani su postupci i procedure u slučaju nailaska patrole na osobu od posebnog značaja, njenog privođenja, demonstracije nesmrtonosnog oružja i municije, kao i procedure koje sprovodi međunarodni vod lociran u bazi na terenu i suočava se sa lokalnim stanovništvom i demonstrantima.

Cilj vežbe bilo je povećanje interoperabilnosti i međusobno razumevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou, dok su pripadnici jedinica koje su učestvovale obučavane u radu sa neubojitim oružjem, kao i u planiranju, pripremi i realizaciji zadataka u operacijama očuvanja mira u multinacionalnom okruženju.

Vežbi je prisustvovao srpski ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, te strani vojni izaslanici akreditovani u Srbiji. Vežba je počela polovinom novembra.

Baza "Jug" nalazi se na brdu Cepotina, udaljenom više od pet kilometara od Bujanovaca i planirano je da preraste u međunarodni Centar za obuku pripadnika oružanih snaga za učešće u multinacionalnim operacijama.

POVEZANE VESTI

Petak 28.11.2014. 14:12
Vojska OKUPIRANE SRBIJE PRINUDJENO " MORA" DA VEZBA SA UMNOBOLNIM SKOTEVIMA PROIZVODIMA ENGLESKO-SKOTSKOG SLJAMA I LAKIH KAFANSAKIH KURAVELA.........
Petak 28.11.2014. 15:49
Kad nemas svoje onda moras i sa tudjim...da se "ponosis".
Petak 28.11.2014. 17:09
"Platinasti vuk 15" je osmišljen tako da se pripadnici vojski zemalja učesnica, u okviru zajedničkog angažovanja, obuče za efikasnu upotrebu neubojitog oružja i planiranje i izvršenje zadataka u operacijama očuvanja mira u multinacionalnom okruženju, preneli su beogradski mediji....., beogradski mediji...??? Kakva parodija, kada instruktori ovakvih vježbi su glavni i odgovorni za sve ratove na planeti ! A mi..., smo spali na tako niske grane, da je sramota, teška sramota !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online