Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 10.07.2014.
13:33
Beta A

Međunarodna vojna vežba u Bujanovcu

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je u četvrtak u Bujanovcu da očekuje da vojna baza "Jug" blizu te opštine brzo postane baza za obuku jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama, zbog čega se i planira proširenje i poboljšanje njenih kapaciteta.

Vežba "Platinasti vuk" počela je 30. juna u bazi "Jug" kod Bujanovca (Foto: Arhiva)
 

Gašić je sa načelnikom generalštaba Ljubišom Dikovićem i ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majklom Kirbijem prisustvovao prikazu vežbe "Platinasti vuk 2014." koja se od 30. juna održava u bazi "Jug" kod Bujanovca.

On je rekao da se u toj bazi planira povećanje zemljišta za još 50 hektara u neposrednoj blizini baze, a da se u samoj bazi planira izgradnja sportske dvorane i nekoliko trening centara.

VS u 13 međunarodnih misija

Gašić je naveo da pripadnici Vojske Srbije u ovom trenutku učestvuju u 13 međunarodnih misija pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i Evropske unije, među kojima su misije u Somaliji, Kipru i Libanu, a da se planira da u 2014. godini u međunarodnim misijama bude angažovano oko 420 pripadnika Vojske Srbije.

"U ovom trenutku u bazi 'Jug' se nalazi 272 vojnika, ali kapaciteti su mnogo veći i predviđeni su za veći broj jedinica koje bi u bazi imale obuku za multinacionalne operacije", kazao je Gašić.

Ambasador SAD Majkl Kirbi rekao je da mu je drago da Vojska Srbije postaje moderna vojska i da prisustvuje današnjoj vojnoj vežbi u bazi "Jug" zbog toga što će SAD finansirati njeno osavremenjavanje.

"Ja sam ovde danas jer SAD pomažu dalji razvoj baze 'Jug', a u 2017. ovaj kompleks bi trebalo da dobije sertifikat za obučavanje jedinica za očuvanje mira u svetu što je od velikog značaja", kazao je Kirbi i dodao da se na ovoj vežbi vidi da Vojska Srbije sarađuje sa kolegama iz regiona i mnogo dalje od toga.

Vojna vežba Srba, Hrvata i Amerikanaca kod Bujanovca

U danšnjoj multinacionalnoj taktičkoj vežbi koju su pripadnici Vojske Srbije osmislili sa pripadnicima nacionalne garde Ohaja učestvuje 272 pripadnika oružanih snaga Srbije, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Azerbejdžana i SAD-a.

Vežba uspešno realizovana

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je da je u potpunosti ostvaren cilj vežbe "Platinasti vuk 2014." u bazi "Jug", pre svega u smislu provere sposobnosti za realizaciju zajedničkih zadataka u multinacionalnim mirovnim operacijama u svetu.

Diković je rekao da se do sada nije desilo da neko od pripadnika Vojske Srbije, koji učestvuju u 13 međunarodnih misija bude povređen i da je suština obuke da se prođe kroz sve što može da se dogodi na terenu.

POVEZANE VESTI

Petak 11.07.2014. 00:18
Jeste Bednici pravi,ratujete za drugi Interes!!A ova Vezba ne sluzi vam nista,vezba te sa Neprijateljom!!
Petak 11.07.2014. 00:20
A taj Dikovic nema vece Pedercine od njega,nategne ga cela Vojska!Kakav on General??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online