Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 20.11.2014.
10:55 >> 15:13h
Beta A

"Mi ćemo da radimo, a EU neka proceni"

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da od komesara Evropske unije (EU) za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana nije danas tražio i nije molio da EU omogući otvaranje pregovora sa Srbijom pre kraja ove godine ili pre bilo kojeg datuma.

Mi ćemo da se reformišemo i uređujemo, pa, kad stignemo u EU: Han i Vučić
 

"Za nas je suština da Srbija nastavi da radi svoj posao, a na EU je da proceni kada smo te uslove ispunili, kada ćemo da otvorimo poglavlja 32, 35, 23 i 24", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hanom.

Premijer je istakao, da za razliku od nekih dugih zemalja, Srbija želi da najateža poglavlja budu otvorena na početku pregovora.

"Želimo da unapredimo vladavinu prava u našoj zemlji, da unapredimo situaciju po svakom pitanju", naveo je Vučić i ponovio da je Srbija na evropskom putu.

"To je naš strateški cilji i to je tip društva koje smo izabrali. Hoćemo da budemo uređena zemlja na tome radimo", rekao je premijer, dodavši da je Srbija spremna da uradi sve kako bi unapredila demokratski sistem.

Vučić je kazao da od evrokomesara Hana koji ima niz sastanaka tokom psoete Srbiji, očekuje pomoć i podršku i izrazio uverenje da će imati dobru saradnju.

A šta kaže Han?

Komesar EU za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han rekao je posle razgovora sa Vučićem da je siguran da narednih nedelja može biti otvoreno neko od poglavlja u pregovorima o prijemu Srbije u Uniju. Han je ipak rekao da je "formalno otvaranje pregovora jedno", ali da je važno kako se koristi vreme u pripremama za otvaranje pregovora.

"Siguran sam da u narednih nekoliko nedelja možemo otvoriti neko od poglavlja. Otvaranje poglavlja je formalan čin, ali mi već pregovaramo, a važnije je kako se zemlja priprema za taj proces", kazao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je rekao da EU ima interes da prvo otvori poglavlja 24 i 23, po novoj metodologiji koju primenjuje sa Srbijom i Crnom Gorom, "na osnovu lekcija koje je izvukla iz prošlosti", a zatim bi mogla biti otvorena poglavlja 31 i 32, o finansijama.

Selaković i Han o pravosuđu, korupciji i ljudskim pravima

Ministar pravde Nikola Selaković razgovarao je sa Johanesom Hanom o napretku Srbije u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i ljudskih prava, i o izradi Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23.

Han je tokom razgovora istakao da Srbiji jedan od glavnih prioriteta u narednim godinama procesa pregovora mora biti ekonomski oporavak i napredak, a da izgradnja i unapređenje vladavine prava mora biti usmerena, pre svega, tom cilju.

Selaković je ukazao da je Srbija usvojila nacionalne strategije za reformu pravosuđa 2013-2018. godine i borbu protiv korupcije, kao i njihove prateće akcione planove, koji se sprovode više od godinu dana.

Maja Gojković razgovarala sa Johanesom Hanom

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković razgovarala je danas sa komesarom za politiku evropskog susedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom o dinamici evrointegracija Srbije i ulozi parlamenta u tom procesu.

U saopštenju Skupštine Srbije navodi se da je Maja Gojković zahvalila Hanu na poseti Srbiji na početku njegovog mandata i ocenila da je u pitanju snažna poruka podrške evrointegracijama Srbije.

Predsednica Skupštine naglasila je političku i administrativnu spremnost parlamenta za dalji proces evrointegracija, pre svega, u pogledu harmonizacie zakonodavstva i primene evropskih standarda, kao i nadzorne funkcije.

U saopštenju se dodaje da je Han istakao da je Srbija stub stabilnosti u regionu u procesima evrointegracija i demokratizacije i da je uloga Narodne skupštine izuzetno značajna u procesu evrointegracija.

Komesar Han sa članovima Odbora za evropske integracije

Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han preneo je danas podršku država članica Evropske unije naporima koje Srbija čini na svom putu ka Uniji, tokom sastanka sa članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije, saopštila je Skupština.

Han je naglasio da je proces pridruživanja Evropskoj uniji inkluzivan proces i da značajnu ulogu u tom procesu treba da ima civilno društvo, navodi se u saopštenju.

Evropski komesar, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, istakao je u svom obrćanju članovima Odbora u Domu Narodne skupštine da zato građani Srbije treba da budu dobro obavešteni o samom procesu pregovora i prednostima koje će Srbija imati kada bude postala punopravni član evropske porodice.

Na sastanku se razgovaralo o redosledu otvaranja pregovaračkih poglavlja, a zajednički je konstatovano da, pored usklađivanja zakonodavstva sa pravom EU i izgradnje administrativnih kapaciteta, napore treba uložiti u oporavak privrede i stvaranje povoljnog ambijenta za strane investicije, navodi se u saopštenju.

Predsednik Odbora Aleksandar Senić upoznao je komesara Hana sa ulogom
Skupštine u procesu evropskih integracija i potvrdio opredeljenje svih poslanika da svojim aktivnim učešćem doprinesu što skorijem okončanju procesa pridružavanja Evropskoj uniji. Senić je izrazio nadu da će uskoro doći i do otvaranja poglavlja 32
koje se odnosi na finansijsku kontrolu, s obzirom da je pregovaračka pozicija usvojena.

Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.11.2014. 15:08
Komesar EU za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han rekao je posle razgovora sa Vučićem da je siguran da narednih nedelja može biti otvoreno neko od poglavlja u pregovorima o prijemu Srbije u Uniju. Zabole komesara za prijem Srbije u EU ! postaje jasno da šipac opstaje na vlasti jedino radi ovakvih i sličnih obećanja, a da ne pričamo o onim miljardama, koje stižu samo kada on bude ovo što jeste !
Četvrtak 20.11.2014. 11:02
Sve proevproske stranke misle da je ulazak u EU nešto dobro i da će to dovesti do boljeg života. Problem je u tome što te partije ne razumiju kapitalizam a kapitalizam kaže da ko je bolji taj će i prodavati. U tom takmičenju nas nigde neće biti jer svi rade sve bolje od nas. Bez carina to vodi do propasti. Sve proevropske stranke pričaju o predpristupnim fondovima kojima države dobivaju neki novac za džabe. Ali tu postoji kvaka - niko ne govori koliko para gubimo od carina. Ta cifra za Srbiju je oko milijardu eura godišnje. Taj gubitak je direktan jer toliko Srbija direktno plaća ulazak u EU.
Četvrtak 20.11.2014. 12:09
U prevodu: Mi ćemo da radimo kako ste nam naredili,a eurupa neka proceni jesmo li dobri poslušnici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online