Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 14.11.2014.
08:00 >> 20:54h
Beta, Srna A

Ruski patrijarh u Beogradu: "Osećam se kao kod kuće"

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril doputovao je u Beograd. Na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su ga srpski patrijarh Irinej i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Pred početak liturgije: Ruski patrijarh Kiril ljubi ikonu
 

Patrijarh moskovski i cele Rusije, koji će u Beogradu razgovarati sa rukovodstvom Srpske pravoslavne crkve i državnim rukovodstvom, izrazio je nadu da će ti susreti pomoći da se odnosi kreću napred.

"Naše crkve su vezane, da očuvaju poverenje među narodima, što ima veliki značaj", rekao je Kiril novinarima po dolasku.

Patrijarh Kiril je takođe izrazio veliko zadovoljstvo što stupa "na ovu zemlju" i rekao da se oseća kao kod svoje kuće.

- Rusiju i Srbiju i narode dve zemlje povezuju istorija i kultura, kao i zajedinčko ratovanje, naveo je Kiril.

 

Patrijarh Kiril se po dolasku uputio u Sabornu crkvu, a zatim u Rektorat, gde mu je dodeljen počasni doktorat Univerziteta u Beogradu.

On je prilikom uručenja doktorata upozorio na "dehristijanizaciju Evrope" i "hegemoniju sekularnih standarda", kao i na "apokaliptične razmere odbacivanja pojma greha".

Kiril je na svečanosti u Rektoratu beogradskog univerziteta takođe rekao da "ne može biti slobode bez odgovornosti pred bogom" niti "prava bez moralne odgovornosti".

Zvanje počasnog doktora Kiril je dobio na predlog naučno-nastavnog veća Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta u Beogradu, a u obrazloženju koje je pročitano pred brojnim velikodostojnicima i drugim zvanicama, visoko zvanje mu je pripalo "za ukupno životno delo i podvig" i "naučno-bogoslovske zasluge".


Pošto je primio svečani doktorat, Kiril je rekao da mu je izuzetno bitno što je tu titulu dobio u Srbiji, koja je "draga srcu svakog Rusa".

Patrijarh moskovski je podsetio na kulturne i istorijske veze dva naroda, koje spaja i zajednička, pravoslavna vera.

On je ukazao da je Rusija bila čvrst oslonac pravoslavlja u svetu, da se za vreme cara Ivana Groznog zalagala kod turskog sultana Sulejmana da se srpske crkvene svetinje ne diraju, i da je imala ključnu ulogu u oslobađanju Balkana od Turaka i srpsko sticanje nezavisnosti.

Kiril je takođe podsetio da je Rusija ušla u Prvi svetski rat kao saveznik Srbije, i da su ruski emigranti, posle Oktobarske revolucije 1917. godine, naišli u Srbiji na veliko gostoprimstvo i prihvatili je kao novu domovinu.

Dva naroda delila i junačke i tragične trenutke: Patrijarh Kiril i Tomislav Nikolić
 

Ruska crkva i država - oslonac Srbiji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je u razgovoru sa Njegovom svetošću patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom da je hrišćanstvo na velikim izazovima, ali da Srpska pravoslavna crkva (SPC) ima veliki oslonac u Ruskoj pravoslavnoj crkvi (RPC), a država Srbija u Ruskoj Federaciji.

Nikolić je naglasio da je odluka patrijarha Kirila da donira izradu mozaika u Hramu Svetog Save na Vračaru znak koliko su narodi i crkve povezani, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Patrijarh Kiril je naglasio da su dva naroda u prošlosti delila junačke i tragične trenutke i nikada nisu bili suprostavljeni i naglasio da su SPC I RPC veoma povezane.

"Rusija zajedno sa Srbijom doživljava ono što se dešava srpskom narodu na Kosovu i Metohiji", poručio je poglavar Ruske pravoslavne crkve.
 

U subotu bi partijarh moskovski i cele Rusije trebalo da osvešta spomenik caru Nikolaju Drugom i posetiti Rusko groblje u Beogradu. U nedelju u 9 časova biće organizovana liturgija u Hramu Svetog Save.

Vučić zahvalio za donaciju

Aleksandar Vučić i patrijarh Kiril

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se večeras Njegovoj svetosti patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu za donaciju ruske Vlade, koja je po nalogu predsjednika Rusije Vladimira Putina usmjerena na završetak radova za unutrašnje ukrašavanje Hrama Svetog Save na Vračaru.
Tokom zajedničkog razgovora premijera Vučića sa patrijarsima Ruske i Srpske pravoslavne crkve Kirilom i Irinejem, bilo je riječi o unapređenju i jačanju saradnje, kako dvije crkve, tako i dvije države, saopšteno je iz Vlade.

POVEZANE VESTI

Petak 14.11.2014. 08:04
Dobro dosao u pravoslavnu srbiju :)
Petak 14.11.2014. 08:44
Dobro došao brate i vladiko i molim te prosvetli malo ove naše jer su počeli da sanjaju satanu i dolare.
Petak 14.11.2014. 08:11
Да ли неко зна у колико сати у суботу је освештење споменика мученику цару Николају ? Банда на власти упорно прећуткује догађај да се Срби не би окупили да одају пошту нашем великом добротвору !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online