Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 14.11.2014.
04:30
D. N. Petrović - Vesti A

Pet stotina porodica bez hleba?

Umesto 690 zaposlenih u opštinskoj administraciji, ustanovama i javnim preduzećima, koliko ih je sada (bez prosvete i zdravstva), u Leposaviću će, po normativima iz Prištine moći da ostane svega 135 zaposlenih, a čak 555 radnika biće višak.

Imamo pravo na 135 radnika: Dragan Jablanović
 

Novi normativi primenjuju se u skladu sa Briselskim sporazumom i pristankom Srbije da se lokalne samouprave na severu Kosova finansiraju iz budžeta Vlade Kosova i budu deo samoproklamovane države Kosovo.
 

Potvrđene optužnice

Međunarodni sudija Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici odbio je zahteve odbrane da se odbace optužnice protiv petorice optuženih za teška ubistva i podstrekivanje na ubistva, saopšteno je iz Euleksa. U saopštenju se ne navode imena optuženih. Predmet se, međutim, odnosi na Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda i Dragana Delibašića, penzionisanog oficira MUP-a Srbije.

- Radim u opštini, imam samo 20 godina radnog staža, hranim porodicu i školujem dvoje dece. Od čega ćemo živeti ako ostanem bez posla - pita se jedan od zaposlenih u opštini Leposavić. Ovakva pitanja postavljaju i radnici Centra za kulturu, biblioteke, Sportskog centra, Centra za socijalni rad, Civilne zaštite Komunalnog i drugih preduzeća....


Mnogi naglašavaju da je potpisivanjem Briselskog sporazuma napravljena velika greška, jer su Srbi na severu protiv svoje volje gurnuti pod kontrolu nezavisne države Kosovo.


- Tačno je da po kriterijumima Prištine koji važe za sve opštine na severu Kosova, "imamo pravo" na samo 135 radnika, ostali su višak, ali nema razloga za brigu, jer nikom od njih neće ostati bez posla - objašnjava Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić i član Upravljačkog tima za sprovođenje Briselskog sporazuma.


Svi "prekobrojni" dobijaće plate i u naredne tri godine, ostaće na svojim radnim mestima i radiće iste poslove koje i sada rade. Plate za njih obezbeđivaće se iz posebnog fonda, "teškog" oko 10 miliona evra, koji se upravo fomira u Prištini.

Računamo da će za tri godine mnogo "prekobrojnih" steći uslove za penziju, neki će možda naći drugi posao ili otići u privatnike... Nakon tri godine ponovo će se razgovarati o višku zaposlenih i tražiće se neko rešenje: da li osnivanjem nekog novog fonda za njihove plate, socijalnim programom i sl. U ovom trenutku ne znamo - kaže Jablanović.

POVEZANE VESTI

Petak 14.11.2014. 05:12
Svi će narodi omrznuti ISTINU i njene pristalice; ovo su HRISTOVE rječi i ostvarile su se i na Srbima sa Kosova. Srpski narod je podržo one koji su pristali na taj nepravedni dogovor. Šiptari nisu htjeli da izađu ni na jedne izbore koje je Republika Srbija raspisala ali je vlast iz Beograda praktično natjerala Srbe na Kosovu da izađu na izbore koje je Tači i njegova nezavisna država raspisali. Neka Srpski narod reče da nije tako!
Petak 14.11.2014. 05:04
Odlicno, tako treba po celoj Srbiji smanjiti zaposlene po opstinama. U mojo opstini nisu vise mogli nagurati stolova po kancelarijama pa su prosirili opstinsku zgradu i jos fali stolova....u eri kompjutera ima 15 kurira,5 vozaca,10 cistacica a vozi se slon od 4000 kubika.A oni diraju penzije i plate,smanji visak zaposlenih.
Petak 14.11.2014. 09:30
I sad ćemo da gledamo šta je u stanju da uradi 135 srba - zarad pukog preživljavanja....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online