Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 12.11.2014.
10:44
Srna A

“Raminu posetu je trebalo prekinuti, ali Zapadu to ne bi odgovoralo“

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da je nakon provokacije albanskog premijera Edija Rame, koji je u Beogradu rekao da je nezavisnost Kosova realnost, bilo logično očekivati da ta poseta bude prekinuta, ali to se nije moglo desiti jer ne odgovara interesima Zapada koji je insistirao na toj poseti.

Zapad insistirao na Raminoj poseti: Đorđe Vukadinović
 

Vukadinović je Srni izjavio da bi nakon tog Raminog istupa umesna i logična reakcija bila da je njegova poseta prekinuta, a on proglašen "personom non grata", te bi se na taj način onemogućilo da na jugu Srbije on izlazi sa ocenama o ugroženosti Albanaca i njihovom teškom položaju.

"Ali, nažalost, to nije bilo za očekivati jer o poseti nisu odlučivali ni Rama niti Vučić, već krugovi iz Brisela i zapadnih prestonica koje bi taj prekid doživele kao svoj neuspeh, a za njega, naravno, optužili srpsku stranu", rekao je Vukadinović.

On je ocenio da se provokacija možda mogla preduprediti da je Ramina poseta odložena na nekoliko meseci, a ne tek nekoliko nedelja nakon incidenta na fudbalskom stadionu "Partizan" na koji je ubačen dron sa zastavom takozvane velike Albanije, kojom je, kako kaže, upravljao ako ne Ramin brat, onda neko iz njegovog najbližeg okruženja.

"Krivica je na Ediju Rami i njegovim, očito ciljanim provokativnim izjavama, ali je rekao bih odgovornost i na srpskom rukovodstvu, koji u roku od par nedelja dva puta zapinje za isti kamen, odnosno staje na istu koru od banane i nije imalo snage da adekvatno odgovori i da nakon drona tu posetu odloži na neodređeno", rekao je Vukadinović.

Pročitati još:

Aleksandar Vučić i Edi Rama

* Albanski premijer u poseti Beogradu

* Vučić: Realnost je da je Kosovo deo Srbije

* Rama ipak provocirao

* “Velika Albanija - naš košmar ili nečiji pusti snovi"

 
 
 

On je ocenio da događaji koji su pratili Raminu posetu pokazuju realnost međunarodne pozicije Srbije i srpskih vlasti.

"Verujem da je Rama prekršio protokol, ali i isto sam tako siguran da je on u Beogradu pričao ono što govori i u Prištini i Tirani, Briselu i svim drugim mestima", rekao je Vukadinović.

On je dodao da, nažalost, nije siguran, bez obzira koliko je neprijatno da se to kaže, da li na drugim mestima u razgovorima "u četiri oka" sa svojim partnerima srpski rukovodioci tako energično zastupaju stav da je Kosovo deo Srbije.

Govoreći o odnosima Srbije i Albanije, Vukadinović je ocenio da će oni biti unazađeni, ali ne preterano, jer se, kako kaže, i Beograd i Tirana kreću u okvirima koje im zadaju međunarodne institucije i posrednici iz Brisela, Vašingtona i ostalih moćnih prestonica.

"Kada jednom legnete na tu rudu, kad sednete na taj tobogan, onda se spuštate mehanički, iako je taj spust, očigledno mnogo bolniji i traumatičniji za Srbiju, jer ti posrednici nisu nimalo neutralni ni objektivni", zaključio je Vukadinović.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.11.2014. 11:04
Ti si se probudijo pa šiptare sve sa Balkana u Nojevu barku i negde daleko u Atlanski okean blizu Amerike A VUČIĆA NA GLOGOV KOLAC TO JE REŠENJE DA BI SRBIJA PREŽIVJELA.
Sreda 12.11.2014. 12:22
Да је Србија српска држава, ова Шиптарчина уопште не би дошла у Београд и онда не би расправљали о томе треба ли посету прекинути или не. Овако, он је само Србима рекао оно што је Вучић, практично, већ урадио. За разлику од Шиптара, Срби своју државу немају. Народ има своју државу, утемељену у свом културно-историјском наслеђу. Срби више нису народ. Срби су племе. Бриселске марионете су вратиле Србе у период пре 1804. Срби су данас бриселска раја и ништа више од тога.
Sreda 12.11.2014. 12:19
Raminu posetu trbalo je prekinuti,ali to ne bi odgovaralo zapadu.Koga briga šta odgovara srpskom narodu.Ama baš nikog ni u zemlji Srbiji a na zapadu kojem toliko težimo ni toliko.Njima je u cilju da nas što više ponize,a mi to ćutke prihvatamo i klimamom glavom.Šešelj sedi u haškom kazamatu 12 godina samo zato što je protiv podaničke politike i onih koji je sprovode.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online