Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 10.11.2014.
09:11
blic.rs A

Samo u Srbiji: Pomoćnik, a više zaradi od ministra

Godinama je praksa u Vladi Srbije da visoki činovnici uz plate dobijaju i razne naknade i da tako zarađuju i tri puta više od svojih ministara, piše “Blic“.

Samo u Vladi Srbije: Bolje je biti pomoćnik ministra, nego ministar
 

- Njihov položaj je mnogo komforniji. Nisu na udaru javnosti, a tačna primanja im znaju samo finansijske službe organa gde rade. Prava je jagma za učešćima u projektima, komisijama, radnim telima gde naknade idu i do 120.000 dinara - tvrdi izvor “Blica“ iz Nemanjine 11.

Jedno od tela gde je, prema tvrdnjama zaposlenih u Nemanjinoj, najisplativije biti jeste Visoki službenički savet.

Uskoro reforme sistema

U Ministarstvu državne uprave kažu da pokušavaju da, u okviru šire reforme, izjednače praksu i naprave sistem u celoj upravi.
- Svakako ćemo doći do rešenja kojim ćemo zaštititi sposobne kadrove kojih nema dovoljno i koji rade prekovremeno, ali i sprečiti zloupotrebe - kažu u Ministarstvu državne uprave.

- Lično nisam imala nikakvog uticaja na imenovanje, ni svoje, ni ostalih članova tog saveta. Pretpostavljam da su moj minuli rad od 20 godina u organima državne uprave i nekakvi radni rezultati u tome bili presudni. U svakom slučaju, čast mi je što sam član tog tela. Prihvatila bih da budem njegov član i bez bilo kakve naknade. Naknada je, inače, određena u visini neto plate koju ostvaruje savetnik potpredsednika vlade koji je u radnom odnosu - objašnjava za „Blic“ Ranka Vujović, pomoćnica direktora Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, a koja, uz platu prima i naknadu za rad u navedenom savetu od 119.000 dinara.

Priznaje da je, u vremenu zahteva za štednju, potrebno i naknade za rad u svim telima primeriti vremenu i okolnostima.

- U tom smislu, i naknade za rad u Visokom službeničkom savetu smanjene su za 10 odsto. Godinama svi članovi tog saveta solidarno se odriču 35 odsto naknade - objašnjava Vujovićeva.

Ona je jedna od retkih koji su želeli da komentarišu činjenicu da pomoćnici ministra često imaju dupla, pa čak i tri puta veća mesečna primanja od šefova, ministara. Tako komentare nismo dobili ni od Zorana Ilića i Miodraga Jocića, pomoćnika Zorane Mihajlović, koja se odrekla svih naknada koje joj pripadaju za rad u nadzornim odborima ili savetima čiji je član. Iz Ministarstva infrastrukture poručuju da „oni ne određuju postojanje naknada niti njihovu visinu“.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.11.2014. 09:43
Kolonijalni namesnici se keze oko podele plena.
Ponedeljak 10.11.2014. 11:09
ЛОПОВИИИИИИИИИИИИИИИИ
Ponedeljak 10.11.2014. 11:10
ЛОПОВИИИИИИИИИИИИИИИ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online