Ponedeljak 10.11.2014.
09:11
blic.rs

Samo u Srbiji: Pomoćnik, a više zaradi od ministra

Samo u Vladi Srbije: Bolje je biti pomoćnik ministra, nego ministar
 

- Njihov položaj je mnogo komforniji. Nisu na udaru javnosti, a tačna primanja im znaju samo finansijske službe organa gde rade. Prava je jagma za učešćima u projektima, komisijama, radnim telima gde naknade idu i do 120.000 dinara - tvrdi izvor “Blica“ iz Nemanjine 11.

Jedno od tela gde je, prema tvrdnjama zaposlenih u Nemanjinoj, najisplativije biti jeste Visoki službenički savet.

Uskoro reforme sistema

U Ministarstvu državne uprave kažu da pokušavaju da, u okviru šire reforme, izjednače praksu i naprave sistem u celoj upravi.
- Svakako ćemo doći do rešenja kojim ćemo zaštititi sposobne kadrove kojih nema dovoljno i koji rade prekovremeno, ali i sprečiti zloupotrebe - kažu u Ministarstvu državne uprave.

- Lično nisam imala nikakvog uticaja na imenovanje, ni svoje, ni ostalih članova tog saveta. Pretpostavljam da su moj minuli rad od 20 godina u organima državne uprave i nekakvi radni rezultati u tome bili presudni. U svakom slučaju, čast mi je što sam član tog tela. Prihvatila bih da budem njegov član i bez bilo kakve naknade. Naknada je, inače, određena u visini neto plate koju ostvaruje savetnik potpredsednika vlade koji je u radnom odnosu - objašnjava za „Blic“ Ranka Vujović, pomoćnica direktora Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, a koja, uz platu prima i naknadu za rad u navedenom savetu od 119.000 dinara.

Priznaje da je, u vremenu zahteva za štednju, potrebno i naknade za rad u svim telima primeriti vremenu i okolnostima.

- U tom smislu, i naknade za rad u Visokom službeničkom savetu smanjene su za 10 odsto. Godinama svi članovi tog saveta solidarno se odriču 35 odsto naknade - objašnjava Vujovićeva.

Ona je jedna od retkih koji su želeli da komentarišu činjenicu da pomoćnici ministra često imaju dupla, pa čak i tri puta veća mesečna primanja od šefova, ministara. Tako komentare nismo dobili ni od Zorana Ilića i Miodraga Jocića, pomoćnika Zorane Mihajlović, koja se odrekla svih naknada koje joj pripadaju za rad u nadzornim odborima ili savetima čiji je član. Iz Ministarstva infrastrukture poručuju da „oni ne određuju postojanje naknada niti njihovu visinu“.

2024 © - Vesti online