Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 06.11.2014.
14:15
Beta A

"Vulinove mere svojstvene fašističkim društvima"

Član Predsedništva Demokratske stranke (DS) Vladimir Todorić optužio je u četvrtak Vladu Srbije i ministra za rad Aleksandra Vulina da uredbom o "prinudnom radu" nezaposlenih, "uvode mere svojstvene fašističkim društvima", i poručio građanima da nemaju obavezu da se odazovu takvom pozivu.

Ministar za rad uveo instituciju društveno-korisnog rada, koji je do sada postojala samo kao krivična sankcija, i to dobrovoljna: Vladimir Todorić
 

"To je prvi put da se tako nešto uvodi u ovom delu Evrope, a do sada se viđalo samo u fašističkim društvima ili totalitarnim društvima 20. veka. Vulin je uveo instituciju društveno-korisnog rada, koja je do sada u našem pravnom sistemu postojala samo kao krivična sankcija i to dobrovoljna, jer neko bira da li će da radi ili da bude u zatvoru", rekao je Todorić novinarima ispred Ustavnog suda Srbije.

Todorić je u ime DS Ustavnom sudu podneo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti vladine Uredbe o merama uključenosti korisnika socijalne novčane pomoći.

"Za nezaposlene u Srbiji više nema izbora, jer ako odbiju prinudni rad koji im odredi Centar za socijalni rad po ovoj uredbi, oni gube pravo na socijalnu pomoć", rekao je Todorić.

Todorić je naveo da se u pozivu Opštine Kikinda nezaposlenima navodi da će građani izgubiti ono što im Opština daje kao socijalnu pomoć, ako ne donesu ašove, lopate i metle na propisano mesto, a ako ne dođu, onda mora neko iz porodice da ih zameni.

"Ako mi neko pokaže da ovo postoji još negde u Evropi ili nekoj normalnoj zemlji u svetu, povući ću se iz političkog života. DS poručuje građanima da onaj ko dobije ovakav poziv, treba da zna da su Ustav i zakon na njegovoj strani, i da nema nikakvu obavezu da se odazove, nego ako se država ogreši dodatno prema njemu i uskrati mu socijalnu pomoć, imaće pravo na naknadu", rekao je Todorić.

Todorić je rekao da će građani "možda u strahu i neznanju" pristati da rade, ali da bi trebalo da znaju da, ako oni ne budu branili Ustav, malo ko će to raditi.

"U uredbi Vlade Srbije je skandalozno i to što omogućuje da nezaposleni moraju prinudni rad da vrše i u privatnim firmama, i da Centar za socijalni rad može potpisati protokle o saradnji sa Crvenim krstom, agencijom za zapošljavanje i privrednim društvom. To znači da nezaposleni može biti upućen pod obavezom gubljenja socijalne pomoći da radi u privatnoj firmi bez ikakve nadoknade, odnosno za mizernih šest ili sedam hiljada dinara mesečno", rekao je Todorić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.11.2014. 14:42
Vulin, ministar, SNS, "radne akcije" i dobrovoljne stimulacije naroda...vulin mora da je ulozio kviska da bi postao ministar.
Četvrtak 06.11.2014. 15:34
A EVO OVOG ISPEČENOG, IZ KOG KURCA ON ISPADE. KAD MU VIDIM SITNE PACOVSKE OČI ODMAH MI JE JASNO DA JE GLODAR. I DA GLODJE NAROD. OVAKVA MORALNA NAKAZA JE BRUKA ZA CELU ZEMLJU I ŠIRE.
Četvrtak 06.11.2014. 16:14
Ništa drugo, građanska neposlušnost na svakom koraku...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online