Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Ponedeljak 03.11.2014.
14:41 >> 16:38h
Beta A

"Država garantuje da je limun bezbedan"

"Stručne službe na granici kontrolišu sve prehrambene proizvode koji ulaze u Srbiju, uključujući i limun, a Ministarstvo poljoprivrede stoji iza tih nalaza", izjavila je danas ministarka Snežana Bogosavljević Bošković.

Ukoliko naše stručne službe svojim analizama pečatom i potpisom garantuju bezbednost, mi potpuno stojimo iza toga: Ministarka Snežana Bogosavljević Bošković
 

Ona je na pitanje novinara da li je limun koji se prodaje u Srbiji bezbedan za upotrebu, rekla da stručne službe kontrolišu sve pošiljke i sve uvezene količine prehrambenih proizvoda u Srbiju.

Ne kupujte limun!

Nacionalna organizacija potrošaca pozvala je građane da se uzdrže od kupovine limuna dok se Ministarstvo poljoprivrede zvanično ne oglasi saopštenjem da li je limun ispravan.

"Ukoliko naše stručne službe svojim analizama pečatom i potpisom garantuju bezbednost, mi potpuno stojimo iza toga", rekla je ministarka.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović kazao je danas agenciji Beta da pad cene limuna na domaćem tržištu ne treba povezivati s tim da je limun zdravstveno neispravan.

"Pad cene limuna ne bih vezivao za zdravstvenu bezbednost tog proizvoda. Svi proizvodi koji dolaze u Srbiju - i primarni i oni za preradu, podležu određenom nadzoru i analizi", naglasio je Budimović.

Mediji prenose da se u Srbiji prodaje jeftiniji limun, uvezen iz Turske, na čijoj deklaraciji piše da ne treba koristiti koru jer je tretirana imazalilom - fungicidom koji prodire kroz ceo plod i koji je kancerogen, toksičan, iritira kožu i izaziva suzenje očiju.

Krajem avgusta cena limuna u Srbiji bila je oko 400 dinara za kilogram, a u oktobru je akcijska cena opala na oko 130 dinara.

Inspekcija dodatno kontroliše limun iz uvoza

Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštila je da je fitosanitarna inspekcija preduzela dodatne kontrole uvoznog limuna iz Turske, kako bi se proverili navodi da li je tretiran sredstvom za zaštitu bilja na bazi Imazalila.

Inspekcija je uzela uzorke i prosledila ih ovlašćenim laboratorijama na ispitivanje, rečeno je agenciji Beta u Upravi za zaštitu bilja.

Istaknuto je da ove godine nije utvrđeno povećano prisustvo sredstava za zaštitu bilja u uvoznim pošiljkama limuna, uključujući i limun iz Turske.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.11.2014. 14:50
"Država garantuje da je limun bezbedan" Ko normalan vjeruje ovoj drzavi?_
Ponedeljak 03.11.2014. 14:53
Све речено ! НАРОДЕ - ЛИМУН ЈЕ ОТРОВАН И НЕМОЈТЕ ДА КУПУЈЕТЕ ИСТИ !!!
Ponedeljak 03.11.2014. 15:10
POSTOJE DVE SORTE LIMUNA PRSKANI I NEPRSKANI LIMUN I TO MORA STAJATI U PRODAVNICI U RAFOVIMA OBELEZENO I NA DEKLERACIJI TAKODJE I SAMOM PAKOVANJU. JA SAM IGROM SLUCAJA ZATRAZIO U KRUSEVCU NEPRSKANI LIMUN U VELIKOJ PRODAVNICI A ZATIM OBISAO SVE TE MARKETE I RAZGOVARAO SA PRODAVCIMA ONI POJMA NEMAJU O TOME I MISLE DA SU SVI LIMUNI ISTI NAZALOST. TAKO SMATRAM DA SE MI PREVISE PRAVIMO PAMETNI SVE ZNAMO A U SUSTINI NEZNAMO NISTA I TRUJEMO SAMI SEBE
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online