Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.11.2014.
11:00
Beta A

NOPS: Ne kupujte limun, možda je otrovan!

Potrošači u Srbiji trebalo bi da se uzdrže neko vreme od kupovine limuna dok se Ministarstvo poljoprivrede zvanično ne oglasi saopštenjem da li je to voće koje se nalazi u prometu u Srbiji ispravno, izjavio je danas predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbija (NOPS) Goran Papović.

Krajem avgusta cena limuna je bila oko 400 dinara za kilogram, a u oktobru se to voće u nekim prodavnicama prodavao po akcijskim cenama od oko 130 dinara za kilogram
 

On je agenciji Beta kazao da postoji osnovana sumnja da nešto nije u redu s limunom koji je u prometu, jer nije moguće da to voće više nego dvostruko pojeftini.

Prema rečima Papovića, tržišno je bilo nelogično kada je, pre mesec dana, cena limuna "drastično skočila".

I limun iz Španije tretiran opasnim fungicidom?

"Da li je uvoznički lobi odgovoran za te stvari, ili je u pitanju nešto drugo, to država treba da ispita", naglasio je Papović. On je dodao i da je građanima "dosta više paranoje oko toga da li su namirnice koje su u prometu ispravne i da zbog toga Ministarstvo poljoprivrede treba da izađe s jasnim stavom".

Na deklaraciji piše da se ne koristi kora!

Mediji prenose da se u Srbiji prođae jeftiniji limun uvezen iz Turske na čijoj deklaraciji piše da se ne koristi kora i da je voće tretirano imazalilom, fungicidom koji prodire kroz ceo plod i koji je kancerogen, toksičan, iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Krajem avgusta cena limuna je bila oko 400 dinara za kilogram, a u oktobru se to voće u nekim prodavnicama prodavao po akcijskim cenama od oko 130 dinara za kilogram.

Na pitanje kakvim podacima o kvalitetu hrane u Srbiji to udruženje raspolaže, Papović je kazao da su oni "šaroliki i da politika ima veliki uticaj".

On je naveo da je NOPS nedavno uputio dopis Ministarstvu poljoprivrede da su neki proizvodi povučeni sa tržišta Evropske unije, ne precizirajući o kojima je reč, kao i da je sada dopis poslat i za limun, ali da još nisu dobili povratnu informaciju.

"Osnovni problem u Srbiji je što zakonodavac ne poštuje zakonsku proceduru", naveo je Papović, dodavši da u Srbiji još nije formiran savet za bezbednost hrane, iako je to zakonska obaveza od pre pet godina.

"U Srbiji jedna grupa odlučuje o bezbednosti hrane, a to je veliki problem", upozorio je predsednik NOPS-a.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online