Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 30.10.2014.
10:34
alo.rs/B.J. A

Niš gubi 4 miliona zbog naprednjaka

Srpska napredna stranka dobila je od grada u zakup lokal od 117 kvadrata u centru Niša za prostorije Gradskog odbora koje će mesečno plaćati svega 28.000 dinara. Ništa ne bi bilo sporno da se lokal ne nalazi u srcu pešačke zone, u Obrenovićevoj ulici, na najskupljoj lokaciji, gde se gradski lokali izdaju po ceni od najmanje 3.000 dinara po kvadratu mesečno, tako da će na ovaj način grad izgubiti godišnji prihod od oko četiri miliona dinara!

Da li znaju koliko su bahati u Nišu?
 

Naime, ukoliko bi lokal bio izdat u zakup pod komericijalnim uslovima, po početnoj ceni, mesečna kirija koju bi prihodovao grad iznosila bi 351.000 dinara a godišnja 4,21 milion dinara. Sa druge strane, izdavanjem lokala SNS-u, koji sa SPS-om ima većinu u lokalnoj vlasti, grad će prihodovati svega 338.000 dinara godišnje. I druge partije su do sada dobijale lokale u centru Niša, ali nijedna nije dobila lokal ovog tipa, sa izlogom, na najprometnijoj i najskupljoj lokaciji.

Ljubiša Janić, načelnik gradske uprave za imovinu i inspekcijske poslove, kaže da je lokal dodeljen u skladu sa zakonom.

- SNS je dobio prostor kao i sve druge stranke u Nišu. Zakonom o javnoj svojini i uredbom Vlade Srbije predviđeno je da se strankama može dati u zakup prostor direktnom pogodbom po beneficiranoj ceni. U Nišu je 14 političkih stranaka dobilo prostorije pod istim uslovima i niko nije odbijen za traženi prostor - kaže Janić. On kaže da stranke mogu da traže bilo koji lokal za svoje prostorije, pod uslovom da trenutno da nema zakupca.

URS leti na ulicu

Uprava za imovinu pokrenula je postupke za ispražnjenje prostorija u kojima se nalaze URS, LDP, DHSS i Demokratska levica Roma zbog dugovanja za kiriju. Ove partije su i utužene radi naplate dugovanja. URS duguje 132.000 dinara, DHSS 79.000 dinara, LDP 75.000 dinara, a Demokratska levica Roma 70.000 dinara.

- Taj lokal do sada nije izdavan jer nije bio u vlasništvu grada. Grad ga je dobio sudskom presudom i nakon toga se zahtevom obratio SNS. I druge stranke su dobijale prostorije u centru Niša – DS u Kopitarevoj ulici. URS u Milojka Lešjanina, DSS u Svetozara Markovića, DHSS na Trgu kralja Milana… Cena od 28.000 dinara određena je u skladu sa propisima - objašnjava Janić. On tvrdi da ne bi bilo baš jednostavno izdati lokal po komercijalnoj ceni od 3.000 dinara.

- Teško bi se našao zakupac za toliki lokal po toj ceni jer nema veliki izlog. Lokal se prostore u dubinu, a trgovci najpre traže veliki izlog, a lokal koji se ne izda, teško je održavati. U svakom slučaju, nijedna stranka nije bila do sada odbijena za prostor koji je zatražila - dodaje Janić.

Sa gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem, koji je i predsednik Gradskog odbora SNS-a u Nišu, nisu uspeli da stupe u kontakt jer se nije javio na poziv. Pokušali su da i preko portparola Marka Rajića dobiju komentar gradonačelnika o tome da će grad ovim potezom ostati uskraćen za četiri miliona dinara, kao i odgovor na pitanje zbog čega se za stranku uzima najatraktivniji lokal, kada je svaki dinar bitan za gradski budžet.


Nove prostorije SNS koristi od 27.oktobra, kada je u njima obeležena stranačka slava. Nekoliko stotina metara dalje, u Tržnom centru „Kalča“, koji se takođe nalazi u ekstrazoni, grad ima tri prazna lokala, ali se očigledno nisu dopali SNS-u jer nisu na glavnom niškom šetalištu. Prema Janićevim rečima, lokali su površine od 30 do 40 kvadrata.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.10.2014. 17:07
Perisic gradonacelnik Nisa je covek koji je unistio rejting stranke na lokalu.Halapljiv,osion,drcan na pare,dvolican...osobine Vucicevog miljenika koji je unistio SNS u Nisu,pokazace sledeci izbori veoma brzo.
Četvrtak 30.10.2014. 14:36
Ljubiša Janić, načelnik gradske uprave za imovinu i inspekcijske poslove, kaže da je lokal dodeljen u skladu sa zakonom. Kada je SNS i Vučići u pitanju, sve je po zakonu, pa čak i njegov brat !
Petak 31.10.2014. 08:43
Pisle nas - potop. I simbolično, i stvarno....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online