Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 28.10.2014.
14:22
Beta A

"Ekstremizam na Kosovu pretnja za region"

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je trenutna bezbednosna situacija u pokrajini zabrinjavajuća i da su poslednji napadi na Srbe potvrda da "verski i politički ekstremizam Albanaca predstavlja pretnju za stabilnost celog regiona".

Zabrinjava bezbednosna situacija na KiM: Marko Đurić

Đurić je na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju rekao da je samo u poslednje dve nedelje registrovano 30 napada na Srbe na Kosovu i njihovu imovinu, a da počinioci tih nasilnih akata nisu pronađeni. On je istakao da je nakon prekinute utakmice Srbija-Albanija došlo je do talasa nasilja i na prostoru centralne Srbije, ali da su te napade državni organi brzo procesuirali i pronašli njihove počinioce.

"S druge strane u prištinskim medijima gotovo da nije bilo reči o napadima na Srbe, a izvršioci serije napada su i danas nepoznati", naglasio je Đurić i dodao da su pojedini političari iz Prištine doprineli stvaranju "zapaljive atmosfere" izjavama koje su, kako je naveo, slične onima iz 1999. i 2000. godine i vremena etničkog čišćenja Srba sa Kosova.

Đurić je istakao da je Srbija prvenstveno zainteresovana za obezbeđivanje bezbednosti i stabilnosti za sve građane Kosova i dodao da će postizanju tog cilja doprineti formiranje nove pokrajinske vlade u kojoj treba da bude mesta i za predstavnike Srba.

"Ne pristajemo na jezik mržnje, Srbi i drugi nealabanci imaju pravo na budućnost i mi radimo na tome. Upravo će formiranje nove vlade u Prištini i konačno stvaranje Zajednice srpskih opština doprineti poboljšanju bezbednosne situacije u pokrajini", rekao je Đurić i istakao da je potreban nastavak dijaloga sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini, ali da tome mora da predhodi formiranje nove vlade.

Član skupštinskog odbora iz Srpske napredne stranke (SNS) Momir Stojanović takođe je ocenio da su poslednji incidenti i napadi na Srbe i njihovu imovinu pokazatelj pogoršanja bezbednosne situacije u pokrajini.

"Za žaljenje je što predstavnici međunarodnih misija koje treba da brinu o bezbednosti na Kosmetu ne prisustvuju sednici odbora, iako su dobili poziv. Poslednje provokacije pokazuju da međunarodnoj zajednici nije toliko stalo do formiranja nove vlade u Prištini, jer da jeste ona bi davno izvršila pritisak na kosovske Albance", rekao je Stojanović, koji je pozvao Vladu Srbije da zauzme "čvršći stav" prema predstavnicima međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji koje treba da brinu o bezbednosti Srba na prostoru pokrajine.

Sednici odbora koja je strajala više od dva sata, prisustovali su i predstavnici sprskih opština sa Kosova i Metohije, načelnici Upravnih okruga, poslanici Srpske liste, kao i predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.10.2014. 14:32
Ekstremizam na Kosovu pretnja za region"...? Nije nego pretnja samo za Srbiju i vi kreteni, koji ste stvorili te uvjete to vrlo dobro znate !
Utorak 28.10.2014. 15:22
Vi izdajnici vi će te pomoći srpskom narodu prodali ste ih sada im samo može "BOG" pomoći i oni sami sebe.
Utorak 28.10.2014. 16:35
STA TO VREDI KAD VECINI ODGOVARA AMERIKANIZACIJA !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online