Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 27.10.2014.
18:00
J. L. Petković - Vesti A

Stalni strah od novog pogroma

Srbi na Kosovu i Metohiji se ne osećaju bezbedno već 15 godina, ali i mnogo ranije pre toga. Utakmica u Beogradu i sve što je usledilo podseća na dobro uvežbane scenarije i prizore na koje su se ovdašnji Srbi odavno navikli, za nas su to davno viđeni i doživljeni prizori - deža vi, kaže Ivan Miljković, meštanin Gračanice, o napadima na imovinu Srba, paljenju kuća i drugim incidentima koji su se sa beogradskog stadiona prelili na KiM.

Slute ili znaju šta sledi: Preventivan austrijsko-švajcarska vežba u kampu Vrelo nadomak Prištine
 

On ističe da je problem u tome što niko u Beogradu nije navikao i očekivao takav prizor u prestonici Srba.


- A to što su popaljene neke povratničke kuće, što su na ulicama Prištine uzvikivane antisemitske parole i što je nekima prećeno - ma to je ništa! To je divan i plodan dan za medije koji su opet popunili stupce "vrućim mesom". I to što je izostala analiza, osuda, kazna od strane većeg dela albanske javnosti na Kosovu, kao i uvek, ni to nije ništa novo u zemlji čuda - ironično zaključuje Miljković.

Miris opasnosti

- Srbi su ovde naučili da osete i predosete, u vazduhu da osete napetost i tenziju, da se nešto loše sprema. Tako smo pred utakmicu pričali sa sobom: "Izbegavaj da ostaješ do kasno na ulici, može da bude svašta." Mislim da smo tu lekciju savladali - seća se Ivan Miljković.

Njegov sugrađanin Ljubinko Todorović, nekadašnjih zamenik ombudsmana Kosova, podseća da se ovakvi događaji "uvek reflektuju na manjinsku zajednicu", odnosno na uštrb srpske zajednice.


- Problem bezbednosti je prisutan dugo kod nas. Posledice ćemo osećati još jedno vreme. Ovakvi ekcesi utiču na povlačenje Srba iz svih sfera društvenog života. Pogledajte Gračanicu u popodnevnim časovima. Nećete naći nikoga na ulicama. Svako dešavanje za koje nema sankcije, za koje niko ne preuzima odgovornost, dovodi do toga da se neko tim pirom hrani, a nažalost, na nekoga utiče toliko da mu se svaki dan sve više i više ubija volja. Ljudi imaju sve manje nade i želje za bilo čim - kaže Todorović.


Anđelka Ćup ističe da su reakcije na Kosmetu koje su usledile nakon fudbalske utakmice Srbije i Albanije pokazale "nezrelost celokupnog kosovskog društva, a i albanskog".


- Srbe sigurno može da uplaši činjenica da i dalje jedna mala iskra može da zapali plamen, da možda može da se ponovi nešto slično 17. martu iz nekih sasvim bezveznih razloga. Međunarodna zajednica to uopšte nije shvatila na pravi način, kao ni kosovske institucije. One jesu sada u tehničkom mandatu, ali mislim da nisu zaista ozbiljno shvatili, baš kao što nisu ozbiljno shvatili ni probleme s imovinom Srba, počevši od uzurpacije, do paljenja kuća, ometanja povratnika u pokušaju da opstanu ovde - podvlači Anđelka.

Od Miredita do drona

- Kako je to moglo da se dogodi Beogradu koji je samo mesec dana pre utakmice širom otvorio svoje srce, ulice i kapije za dane albanske kulture, festival Miredita. Potom su, ako je verovati medijima, održane i tribine i razgovori albanskih studenata iz Tirane i sa Kosova sa beogradskim studentima. I posle festivala Miredita imali smo na utakmici festival drona. Kad se ispod svega podvuče crta, dobili smo festival "naten e mir" ("laku noć") u odnosima Beograda i Prištine, koji bi pod pritiskom EU i Zapada trebalo ponovo da otople i da svi zajedno doživimo jedno novo "miremenđes" ("dobro jutro") - kaže Ivan Miljković.

 

 

Vežba u kampu vrelo: Iscenirali demonstracije
 


Kfor se priprema za nemire

Vojna policija pri Kforu, koja se sastoji od vojnika iz Austrije i Švajcarske, vežbala je nedavno u kampu Vrelo, nadomak Prištine, za krizne situacije, to jest nove nemire na Kosovu i Metohiji. Vojni policajci su, tom prilikom, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane Austrije, bili pojačanje bataljonu Kfora, koji se sastojao od portugalskih i mađarskih jedinica. Cilj vežbe je bio poboljšanje saradnje u eventualnim kriznim situacijama.


Vojnici su bili izloženi navodnim većim okupljanjem ljudi, sa naknadnom eskalacijom, a među mirnim demonstrantima bilo je i onih spremnih na nasilje.
Vojnici koji su glumili nasilne učesnike demonstracija, napali su portugalske vojnike Molotovljevim koktelima. Ovaj scenario je izveden što je moguće realnije, kako bi vojnici stekli utisak eskalacije stanja na terenu, navodi se u saopštenju.


Austrijski pripadnici vojne policije podržali su vojnike iz Portugala i imali su zadatak da lociraju i izoluju vinovnike nasilja. Te osobe su uhapšene i odvedene, a potom su i vojno-policijski zavedeni. Svaki korak je pri tom dokumentovan kako bi se olakšala dalja istražna delatnost pripadnika Euleksa, kojima se osumnjičeni predaju. Vežbe su ličile na situacije sa kojima su se vojnici suočavali na barikadama na severu Kosova i Metohije. Ministarstvo odbrane Austrije saopštilo je takođe da je po prvi put jedan austrijski oficir preuzeo komandu nad logistikom Kfora. Pukovnik Franc Jozef Madner rukovodiće zajedničkom logistikom međunarodnih snaga pod komandom NATO-a.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.10.2014. 18:13
Ko je živio i blizu šiptara ili hrvata ima kako bi rekli "šesto čulo",
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online