Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 17.10.2014.
17:02
Beta A

Ako Rusi zavrnu gas prvi se smrzavamo

Članice Evropsk eunije na istoku i zemlje Energetske zajednice čija je članica Srbija, biće najviše pogođene eventualnim prekidom snabdevanja ruskim gasom, pokazala je prva analiza Evropske komisije o posledicama prekida snabdevanja gasom.

Svi se nadaju toploj zimi i ruskom dogovoru sa Ukrajinom i Evropom
 

U analizi su predstavljena dva scenarija od kojih se jedan odnosi na potpuni prekid uvoza ruskog gasa u EU i članice Energetske zajednice, a drugi na prekid snabdevanja preko teritorije Ukrajine u periodu jesen-zima sa projekcijama za jedan mesec i šest meseci trajanja krize.

Ističe se značaj saradnje među evropskim zemljama na tom planu i upozorava da bi u odsustvu te saradnje i dodatnih mera na nacionalnom nivou Bugarska, Rumunija, Srbija, Makedonija i BiH mogle da se pri kraju šestomesečnog kriznog perioda suoče sa smanjenim prilivom gasa od 40 odsto i više.

Ta projekcija je data i u slučaju potpunog prekida uvoza ruskog gasa i u slučaju prekida tranzita preko Ukrajine.

Sa sličnom nestašicom gasa suočile bi se i Litvanija, Estonija i Finska u slučaju da dođe do potpunog prekida uvoza ruskog gasa, dok bi Mađarska i Poljska, takođe, bile znatno pogođene ali u manjoj meri, odnosno suočile bi se sa nedostatkom gasa od 30 odnosno 20 odsto.

"U slučaju saradnje znatno se smanuju posledice prekida u najteže pogođenim članicama EU i zemljama Energetske zajednice, posebno u Bugarskoj, Estonij, BiH, Makedoniji i Srbiji", navodi se izveštaju.

Komisija je istakla da EU i zemlje Energetske zajednice moraju da sarađuju u slučaju prekida snabdevanja gasom i podseća da su te zemlje povezane gasnom infrasturkturom.

Ističe se da su rezerve ključne za održavanje ravnoteže između ponude i tražnje i da je početkom otkobra nivo popunjenosti skladišnih kapaciteta u EU bio oko 90 odsto. Međutim, i pored dobre popunjenosti, dugotrajna kriza ili hladna zima mogli bi da ih isprazne, upozorila je Evropska komisija i navela da zemlje treba da razmotre punjenje skladišta iznad uobičajenih nivoa, kao i tempo kojim će koristiti rezerve.

Konstatuje se da Srbija i BiH, iako trećina toplana u tim zemljama može da pređe na sa gasa na naftu, nemaju dovoljno zaliha nafte. Komisija poziva i da se ubrza izgradnja infrastrukture koja povezuje zemlje, poput gasnih interkonektora između Srbije, Bugarske, Grčke, Rumunije i Moldavije.

POVEZANE VESTI

Petak 17.10.2014. 17:08
Evropska komisija se razume u energetiku koliko joj potplatis. Jedu govna. Banatski dvor je pun i jos se dopunjava. Tri meseca rezerva. I urednik ovog teksta je obican PROVOKATOR a anti Srpski raspolozen. Ima sume ima uglja a i ovi sto voze na gas nek loze drva u mercrdese i VOZI MISKO.
Petak 17.10.2014. 17:12
Putine zatvaraj neka jednom vide da EU nije napravljena zbog nas nego da oni maksimalo iskoriste druge.
Petak 17.10.2014. 17:03
Eto vam vasih "prijatelja" iz E.U ljige izdajnicke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online