Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 17.10.2014.
05:32
J. L. Petković - Vesti A

Na Kosovu strahuju od novog pogroma

U Cirihu su albanski navijači spalili srpsku zastavu. Kako tamošnji mediji navode, navijači su te noći slavili, a na Langštraseu su napravli žurku: urlale su automobilske sirene, mahalo se crvenim zastavama, ali i palili srpsku zastavu. Policija je sve mirno posmatrala i nije reagovala.

Kao da je juče bilo: Pogrom nad Srbima na Kosovu 17. marta 2004. godine
 

Paljenja je bilo i na Kosovu. U noći između srede i četvrtka, nepoznate osobe su zapalile zastavu Republike Srbije koja je bila istaknuta na zgradi Službe za platni promet u severnom delu Kosovske Mitrovice, u ulici Knjaza Miloša. Takođe je pokušano da se uklone zastave grada koje se nalaze u blizini glavnog ibarskog mosta koji razdvaja severni od južnog dela. U selu Gojbulja, koje se takođe nalazi u severnom delu, nepoznate osobe su bacile Molotovljev koktel na seosku prodavnicu.

Stradali i Grci

Napadnuti su i pripadnici grčke manjine na jugu Albanije. Atinski dnevnik "Katimerini" piše da se oko 100 lica sa albanskim zastavama i transparentima sa nacionalističkim porukama dovezlo u selo Dervičani u okrugu Đirokastro, u neposrednoj blizini granice sa Grčkom, i počelo da lomi izloge prodavnica i parkirane automobile, sve dok ih nije zaustavila policija.

Ističući da su građani Kosovske Mitrovice i Zvečana uplašeni i uznemireni "demonstracijama mržnje i netolerancijom koje upućuju i podsećaju na pogrom od 17. marta 2004. godine", gradonačelnici opština sa severa Kosova zatražili su od kosovske policije ozbiljno angažovanje na bezbednosti svim građanima:


- S obzirom na pogoršanje bezbednosne situacije u opštinama Kosovska Mitrovica i Zvečan, koja je deo organizovane i sinhronizovane provokacije započete na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije u Beogradu, od KPS-a je zatraženo ozbiljno angažovanje na zaštiti srpskog naroda i obezbeđivanje bezbednosti svim građanima koji žive na teritoriji opština koje se graniče sa opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom.

Pretnje Berišinoj unuci

Unuka nekadašnjeg albanskog premijera Salija Beriše Dasara Maltezi dobila pretnje na Fejsbuku zbog svog komentara o utakmici u Beogradu. Ona je napisala da "igrači treba da poštuju pravila i da ne mogu, ukoliko nisu dozvoljene zastave, da na stadion ubacuju dečje igračke", a posle pretnji je izbrisala status.

I građanska inicijativa SDP - Oliver Ivanović najoštrije je osudila paljenje zastave Srbije.

Odlazeći ministar rada i socijalne zaštite u Vladi Kosova Nenad Rašić takođe je osudio uklanjanje srpske zastave sa najvišeg vrha Severne Mitrovice i Zvečana, napad na parohijski dom u Orahovcu i ostale događaje na Kosovu koji su usledili nakon prekida fudbalske utakmice između Srbije i Albanije.


- Ne možemo dozvoliti da se takvi izlivi mržnje tolerišu, a njegovi počinioci ne snose odgovornost za narušavanje mira i bezbednost. Očigledno je da su ovi incidenti planirani jer ako srpskim osnovcima uzvikujete "Umri, Srbine", napadnete parohijski dom u Orahovcu, palite i uklanjate srpske zastave na severu Kosovu, onda se ne može izgraditi odnos poverenja i saradnje. Ako dozvolimo da požar bukne, onda nemamo pravo da tražimo vodu kojom ćemo ga gasiti - rekao je Rašić.


U Preševu, albanski navijači napali su kuće dve srpske porodice.


- Policija nije dobro procenila situaciju i trebalo je ozbiljnije da se reaguje pre nego što su se dogodili incidenti na srpskim kućama u Preševu koje je inicirala fudbalska utakmica Srbija - Albanija. Moglo je da se očekuje da će biti reakcije iritiranih navijača - rekao je bivši predsednik opštine Preševo Dragoljub Filipović.

POVEZANE VESTI

Petak 17.10.2014. 07:07
Jebiga kada ih cuvaju mirovne snage.Neka se povuku i daju nam rok od 48 sati.Garantujem da bi svi problemi bili reseni.
Petak 17.10.2014. 05:54
Šta da se radi? Tako funkcioniše mir koga šiljati krstaši naprave sa svojim bombama.
Petak 17.10.2014. 07:41
Kad tad ce njihovi DOBERMANI,ROTVAJLERI i MENTORI imati dovoljno sopstvenih problema i napustice svetu zemlju KOSOVA i METOHIJE. E onda ,kada se SRBIJA oslobodi pritiska,okova,lanca i katanca i kada zapadne hijene pocnu da brinu o sebi a nas ostave na miru,ce prestati rusenje i iskorenjavanje SRBSTVA na KOSMETU,a Siptara vise nece biti ni u Albaniji a kamoli u Pristini,Peci,Prizrenu,Vucitrnu,Urosevcu.................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online