Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.04.2010.
12:00
Lj. Stojanović - Vesti A

Velika Albanija guta Balkan

Bivši zvaničnik albanske vlade Kočo Danaj uveliko radi na platformi koja predviđa nastanak "velike" ili kako je on zove "prirodne" Albanije do 2013. godine. Ova država će, prema njegovim rečima, pored Kosova obuhvatati i delove teritorije Makedonije, Crne Gore, Srbije, pa čak i Grčke.

Velik Albanija

U izjavi za "Vesti" Danaj kaže da će krajem maja u Tirani biti formiran Komitet za sprovođenje ove platforme, u kome će biti predstavnici svih albanskih teritorija, od Preševa gore do Camerije (teritorija od granice sa Albanijom do srednje Grčke).


- Prirodna Albanija u ovom trenutku nije više samo san, želja ili perspektiva, već jedan problem kojem odmah treba naći rešenje. A rešenje ovog problema neće realizovati samo pravo Albanaca na samoopredeljenje, već će otvoriti put miru i blagostanju na Balkanu. Prirodna Albanija je suština za mir i regionalni progres - kaže Danaj za "Vesti" isključujući mogućnost da do formiranja velike Albanije dođe silom, već isključivo mirnim putem.


On ostavlja mogućnost da se putem referenduma Albanci u ovim državama izjasne da li žele da žive u toj ili u novoj državi.


- Nije slučajno da je u platformi naznačeno da su Albanci prolili toliko krvi da mogu da naprave ne jednu nego pet Albanija. Zato nema više potrebe za krvlju. Do juče se govorilo "umrećemo na nogama".

Danas treba da kažemo da "živimo na nogama". Umesto oružja potreban nam je demokratski dijalog. Siguran sam da je suživot naroda na ovim prostorima neizbežan, ali se ne slažem sa nekima koji manipulišu u ime suživota da bi pokrili etničko nasilje nad bilo kime - kaže Danaj.

Besmislena teorija


Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za bezbednost, kaže da od ovog Danajevog plana nema ništa. On smatra da je aktualizacija istorijskih težnji iz 19. veka i Prizrenske lige novi pokušaj da se nacionalnim aspiracijama prikrije loša ekonomska situacija i težak život Albanaca.
- U ovom trenutku nema nikakvih uslova da 2013. godina zaokruže takvu državu, jer ne samo da je Grčka članica NATO-a i EU, pa na taj način ima zaštićene granice, već i Makedonija ima čvrsto partnerstvo sa SAD koje su garant Ohridskog sporazuma. Crna Gora je istakla kandidaturu za vojnu alijansu, pa su i njene granice sigurne - objašnjava Dragišić.


Kočo Danaj

U prilog ovome on kaže da nije dobro kada ministar inostranih poslova Albanije ide u Preševo i ne dozvoljava se da ga tamošnji Albanci dočekaju sa albanskim nacionalnim zastavama.


- To znači da i dalje ne postoji zakon o upotrebi nacionalnih simbola, iako ima skoro jadna decenija kako postoji Končuljski sporazum - tvrdi Danaj.


Mišljenja o ovoj platformi među Srbima su podeljena. Dok profesor beogradskog Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić smatra da je ovakav plan besmislica, potpredsednik Skupštine zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji Marko Jakšić kaže da je nastanak velike Albanije u narednih nekoliko godina izvestan.


- Stav Evropske unije i Amerike je da je za Kosovo najbolje da bude u sastavu Albanije i tako će najverovatnije i biti. Kada dođe do njihovog ujedinjenja, sledeće su na udaru teritorije Makedonije, Crne Gore i Srbije. O preuzimanju delova Grčke nema govora - smatra Jakšić.


On kaže da će se oduzimanje teritorija pomenutih država obaviti mirno, jer su na vlasti proevropski nastrojeni političari koji će izbegavati rat i sve prihvatiti.


- Dok je Boris Tadić na vlasti sve je moguće. On neće pružati nikakav otpor. Biće malo vike i galame, ali Albanci će uspeti u svojoj nameri. Jedino ako se vlast promeni i na čelo države dođu Tomislav Nikolić, Vojislav Koštunica ili eventualno Vojislav Šešelj, ovo neće tako lako proći i može se očekivati borba - kaže Jakšić.
 

Pripreme u toku

 

Marko Jakšić

Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice srpskih opština na KiM, kaže da Albanija uveliko radi na pripremi pripajanja Kosova, te da će nakon toga udariti i na delove teritorija Srbije, Crne Gore i Makedonije.
- SAD i EU ih u tome podržavaju, jer je opšti stav da Kosovo ne može da funkcioniše samostalno. Zato i nemate prave granice između Kosova i Albanije, carina se ne naplaćuje i roba se nesmetano prenosi sa jedne teritorije na drugu. Albanci su i velika materijalna sredstva uložili u izgradnju novih puteva, kojim će bolje povezati Kosovo sa Albanijom - kaže Jakšić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online