Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 07.09.2013.
10:23
dan.co.me, rts.rs A

"Ulcinj nikada nije bio crnogorski"

Albanski političar Kočo Danaj kaže da Ulcinj treba da bude proglašen za slobodan grad između Crne Gore i Albanije, a Preševska dolina da bude pripojena Albaniji. Realizacija takve ideje neće doneti novi rat na Balkanu, već će stabilizovati region, ispravljanjem istorijske nepravde prema albanskom narodu, ističe Danaj za podgorički list "Dan".

Albanski političar hoće Ulcinj da proglasi "slobodnim gradom"
 

U platformi "Prirodne Albanije" predviđeno je da Ulcinj bude proglašen za slobodan grad između Albanije i Crne Gore, a Preševska dolina da bude pripojena Albaniji, rekao je albanski političar Kočo Danaj. Danaj planira da kao čelnik liste "Prirodna Albanija" do novembra preda peticiju sa milion potpisa zapadnim vladama da pomognu taj projekat.

U izjavi podgoričkom listu rekao je da realizacija takve ideje neće doneti novi rat na Balkanu, već se stabilizovati region, kako je naveo, ispravljanjem istorijske nepravde prema albanskom narodu.

Prema njegovim rečima, suština platforme je ujedinjenje Kosova sa Albanijom, ujedinjenje Albanije i istočne Makedonije, stvaranje slobodne regije Kamerija između Grčke i Albanije i pripajanje Preševske doline Albaniji.


On je naveo da Ulcinj nikada nije bio crnogorski grad. "Berlinski kongres 1878. godine nije odlučio da Ulcinj pripadne Crnoj Gori. Tako nešto je urađeno nekoliko godina kasnije. Takođe, dokumenti iz arhiva turske države pokazuju da je Ulcinj Crnoj Gori dat uz stogodišnju koncesiju. Dakle, naš zahtev je potpuno legitiman", smatra Danaj.


Odlukom Londonske konferencije 1912. godine, kojom je proglašena nezavisnost Albanije, kako dodaje, ta država je zakinuta u svojim prirodnim granicama.

Danaj smatra i da bi crnogorski političari trebalo da pomognu Albaniji da ostvari projekat "Prirodna Albanija".


"Ne smemo zaboraviti da su albanski glasovi bili od ključnog značaja za postizanje cifre od 55 odsto na crnogorskom referendumu o nezavisnosti. U to vreme Albanija je ohrabrila Albance u Crnoj Gori da glasaju na referendumu. U međuvremenu, Vlada Crne Gore Albancima ne priznaje pravo ni na opštinu Tuzi", rekao je Danaj.

POVEZANE VESTI

Subota 07.09.2013. 10:53
Crna Gora je izdala Srbiju jer narod vodi Milo koga podrzavaju jer vlada decenijama,niko im sada nije kriv.Mi kakve smo budale ratovacemo za CG,jer smo od uvek kao narod bili glupi,tudja dusa sto bi se reklo.Kako moze da mi bude bratska drzava i narod kada su prvi izdali Srbiju i priznali Kosovo,ruse SPC,sikaniraju srbe jer oni kao da su svemirci a ne isti narod,pa dzaba smo iste vere i isti narod kada nas mrze,bolesno.Hteli su drzavu,pa neka je sada cuvaju i brane,malo morgen.
Subota 07.09.2013. 10:56
Čovek je u pravu, nit je Ulcinj Crnogorski a Crna Gora je oduvek bila Srpska
Subota 07.09.2013. 11:24
Ni Skadar nije bio siptarski . Ni celo Jadransko more nije bilo hrvatsko a o tome se ne govori u Srbiji Zasto ??? http://www.kosovoimetohija.org/lat/podela-jadranske-obale-na-sve-naslednice-sfr-jugoslavije
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online