Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 16.10.2014.
04:32
S. M. Tomić - Vesti A

Bratislav Gašić: Ministar van konteksta

Uoči velike parade povodom 70-godišnjice oslobođenja Beograda od nemačke okupacije opet je u žiži ministar vojni Bratislav Gašić.

Kruševljani ga zovu Bata Santos
 

Pošto je izjavio da su američki predsednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron pozvani na proslavu Beograda, demantovao ga je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, pa je i Gašić ubrzo demantovao sam sebe.

Rekao je: "Moju izjavu su izvukli iz konteksta" i bacio se na pripremu parade, kojoj će od velikih imena jedino prisustvovati Vladimir Putin, u ime hiljade poginulih crvenoarmejaca koji su zajedno sa partizanima oslobađali Beograd.

Bratislav Gašić je rođen 30. juna 1967. godine u Kruševcu od oca Radoja i majke Mirjane. Njegov pradeda Radoš poginuo je u Prvom svetskom ratu i sahranjen je na vojničkom groblju u Zejtinliku. Bio je pripadnik 12. puka Šumadijskog diviziona. Završio je kruševačku tehničku školu, smer građevinski tehničar za visokogradnju.
Optuživali su ga da nije služio vojni rok, a on je odgovorio:


- Pitali su me i da li sam služio vojni rok. Jesam, 1986. godine u Bačkoj Topoli i Beloj Crkvi. U Bačkoj Topoli sam bio vozač, a posle sam bio i četni starešina - ćata, kako se to u vojsci zvalo.


Fakultet je upisao naknadno i diplomirao ekonomiju 2003. na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Dragan Đilas je izneo sumnju i pitao Gašića kad mu je stigla diploma iz Niša. Politički protivnici su tvrdili da je svojevremeno radio u Trajalu kao keramičar i da je u pristupnicu Srpske radikalne stranke 2008. godine upisao da je po zanimanju keramičar.


Kruševljani ga zovu Bata Santos, a nadimak je stekao devedesetih kad se obogatio uvozom kafe. Više godina živeo je i radio u Grčkoj. Vlasnik je privatnog preduzeća Saco, u čijem sastavu funkcioniše i Televizija Plus i Saco proizvodnja čaja i kafe, koje su ili u blokadi, ili u višemilionskom minusu. Zvanično imaju nula zaposlenih.

Bio je i suvlasnik Grand kafe. Za menadžera godine grada Kruševca proglašen je 1998. godine. Vlasnik je i dve velike benzinske pumpe. Proglašen je za menadžera godine grada Kruševca 1998. godine, a ove godine osvojio je Vidovdansku nagradu grada Kruševca. U martu 2013. godine imenovan je za predsednika Upravnog odbora Srbijagasa.


Veliki je ljubitelj sporta, vodio je ženski odbojkaški klub Kruševac Santos do Prve B lige i bio direktor fudbalskog kluba Napredak. Političku karijeru je počeo kao radikal, a kasnije je Prešao u Srpsku naprednu stranku i postao jedan od njenih utemeljivača u Rasinskom okrugu. Juna 2012. izabran je za gradonačelnika Kruševca, potpredsednik SNS-a postao je u septembru 2012. godine, a aprila 2014. izabran je za ministra odbrane.


Bratislav je postao junak i jedne šaljive hip-hop pesme koju je na Jutjubu odgledalo više od 100.000 ljudi. Nikola Trišić Triša napisao je pesmu "Gašiću, care" i u jednom stihu ga uporedio sa Don Korleoneom: "Spasio si brod koji sigurno tone, ti si sada kruševački Don Korleone, svima sada daješ slatkiše i bombone, tvoje ime deca pevaju od kuće do škole... Njega vole svi, i stari i mladi, u gradu nema rupa i ne gazim u bare. Ako odeš u Rusiju, kupi nam cigare." Gašić je rekao da mu se pesma dopada imajući u vidu da su mu omiljeni filmovi Kum 1, 2, 3.


Prvi je srpski ministar odbrane koji je učestvovano na samitu NATO-a. Sa suprugom Irenom u braku je 24 godine i imaju tri sina: Vladana, Milana i Nikolu. U januaru su ga mediji prozivali da sina Milana hoće da ubaci u prvi tim Zvezde nazivajući ga "fantomom na Marakani".


- Sramota je kako su neki mediji razapeli Milana. Sa moralnom odgovornošću tvrdim da ne stojim iza njega, niti ga guram. Imam trojicu sinova, svi igraju fudbal. Milan je štoper, ima 19 godina, bivši je pionirski i kadetski reprezentativac Srbije. Bio je u Zemunu i imao povredu koju je izlečio. Došao je u Zvezdu koju voli da se izbori za ugovor. To što sam ja na visokoj funkciji u javnom životu ne znači i da ga protežiram, niti mi je to ikada palo na pamet - objašnjavao je medijima Bratislav Gašić.

Danas živi u Beogradu gde je dobio na korišćenje službeni stan. Za sebe kaže da je vojnik partije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.10.2014. 10:38
Ministri vojske i policije ne bi nikada smeli da budu ljudi van struke.
Četvrtak 16.10.2014. 12:20
SRAMOTA SRAMOTA SRAMOTA
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online