Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Sreda 08.10.2014.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Cirkuska parada uoči vojne

Nastavlja se rašomonijada u vezi s vojnom paradom u Beogradu u čast sedamdesetogodišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Svi su dobrodošli: Bratislav Gašić
 

Nakon što su zapadni zvaničnici srpskoj vladi uputili ozbiljne zamerke zbog toga što je na paradu pozvan predsednik Rusije Vladimir Putin, juče je ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio da su na proslavu pozvani i predsednik SAD Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron!

Brisel usporava pregovore

U političkim krugovima u Briselu se smatra da bi rezultati Putinove posete mogli imati posledice po tok pregovora Srbije i evropske 28-orice o članstvu, otkriva agencija Beta.
Ruski ekonomski, politički, pa i bezbednosni upliv na zapadnoblakanske zemlje predstavlja pretnju zato što je, kako je rečeno u diplomatskim izvorima u Briselu, "malo zemalja od Rusije dobilo slobodu i demokratiju".


Od Beograda se pre svega očekuje da svoju politiku prema Ukrajini, kao i stav o izgradnji gasovoda Južni tok usaglasi sa EU.

- Svi saveznici tadašnje vojske Jugoslavije pozvani su da učestvuju u slavlju - rekao je Gašić novinarima u Generalštabu Vojske Srbije.


Iako je ministar negirao da je sa Zapada bilo pritisaka da se vojna parada ne održi 16. oktobra, beogradski list blizak premijeru juče je objavio da Evropska unija i NATO od srpske vlade zahtevaju da "zbog tehničkih razloga" otkaže paradu!"


Pri tom, nastavlja isti nezvanični izvor, zapadnim saveznicima ne smeta poseta ruskog predsednika Putina, ali smatraju da bi vojna parada bila "nedopušteno velika počast za čoveka koji je odgovoran za rat u Ukrajini".


Podsećamo da je nešto ranije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić branio stav Srbije da na prvu vojnu paradu nakon tri decenije, a u čas oslobođenja Beograda od fašističkog okupatora pozove baš ruskog predsednika.


- Nemam ništa protiv da na godišnjicu oslobođenja Beograda dođe i američki predsednik Obama, ali da li će da dođe? Nemam ništa protiv ni da posle 30 godina dođe britanski premijer, ali da li će da dođe? Nemam ništa protiv, ali za ljubav je potrebno najmanje dvoje - rekao je Dačić.


Utisak je da za sada vlasti ne odustaju od vojne parade, pa su pre dva dana Beograđani bili u prilici da čuju zvuke aviona koji su nadletali prestonicu u sklopu priprema za vojnu paradu.


"Avijacija će svakodnevno nadletati Beograd do 15. oktobra u sklopu priprema za paradu", saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Održavanje parade je inače datumski prilagodeno obavezama ruskog predsednika. Umesto 20. oktobra, kada je zvanično datum oslobođenje Beograda, parada će biti održana četiri dana ranije, kad će Putin biti u prilici da dođu u srpsku prestonicu i uveliča slavlje kojem su pre sedam decenija ključnu ulogu odigrale jedinici sovjetske armije.
 

Zašto je Bajden zvao Vučića?

Potpredsednik SAD Džozef Bajden je razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem. "Bajden i Vučić su razgovarali o unapređenju bilateralnih odnosa, kao i o političkoj situaciji u jugoistočnoj Evropi", navodi Bela kuća.


Iz srpske vlade je saopšteno da je Bajden pozvao premijera telefonom i u "dugom i prijateljskom razgovoru" izrazio poštovanje i podršku SAD za reforme koje je Srbija počela da sprovodi, izrazivši nadu da će ostati faktor stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana".


Ovaj iznenadni poziv usledio je uoči vojne parade i u vreme održavanja Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i načuno-tehničku saradnju Srbije i Ruske Federacije, pa se može pretpostaviti da su odnosi Srbije i Rusije bili takođe deo razgovora Bajden-Vučić.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.10.2014. 18:05
Kakav cirkus ---mozda je za sorosevu dinastiju to najveca opasnost jer se mediji polako al sigurno obaraju pa zbog Toga i naziv " cirkus" !? Napred Srbijo --napred sa Putinom , nek crknu dusmani !!
Sreda 08.10.2014. 18:24
Svaka cast karudijan. Nemam nista da dodam. Samo bih pozvao sve ljude koji zele dobro Srbiji da izadju i docekaju predsednika Putina kako dolikuje jer nam je on poslednja sansa a ne samo zbog toga nego zbog istorije i nasih predaka. Mi kao narod imamo cime da se ponosimo a ostalima ostavimo paradu ponosa i ostalo smece.
Sreda 08.10.2014. 19:02
...ako se Zapadu ne svidja vojna parada srbije gde ce i Ruski Predsednik biti prisutan, i nama se nije svidjalo 78 dana NATO bombardovanje i to sa osiromase uranijum, ali jbga, silu Bog ne voli, sila boda ne moli, Vladimira Vladimirovica Putina ucesce na vojnu paradu srbije, dokazat ce mo da srbija nije sama i da ce ubrzo postati mala sila na balkansko poluOstrvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online