Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 14.10.2014.
16:53
Beta A

BIRN: EK, zašto si blaga prema Srbiji?

Izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije za 2014. godinu nije dovoljno "oštar", mnogi problemi nisu pomenuti, a neke preporuke EK su identične sa izveštajem iz prošle godine, ocenila je Balkanska novinska istraživačka mreža (BIRN).

EK je 8. oktobra objavila redovan godišnji izveštaj o napretku Srbije i u njemu se analiziraju reforme u oblastima koje su od značaja za pristupanje Srbije EU.

U Srbiji postao trend da se zloupotrebljavaju pohvalne ocene EU o pojedinim zakonima: Nenadić
 

Programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić, kazao je na debati koju je organizovao BIRN, da to što se u izveštaju EK ponavljaju mnoge stvari iz 2013, ali i iz 2009. i 2010, govori da Srbija ništa ne menja, te da se očigledno ne radi dovoljno. On je istakao da je u Srbiji postao trend da se zloupotrebljavaju pohvalne ocene EU o pojedinim zakonima, koje se koriste kao izgovor kako bi se zanemarile sve kritike koje dolaze iz zemlje.

Nenadić je ocenio da izveštaj EK jeste dobar, ali da nije bez mane, i dodao da ga treba shvatiti kao podsetnik Vladi Srbije da aktuelne antikorupcijske mere nisu dovoljne.

- Neki procesi koji bitno povećavaju rizik od korupcije uopšte nisu obuhvaćeni izveštajem - poput nesprovođenja Zakona o javnim preduzećima i zaobilaženja načela konkurencije i transparentnosti iz domaće regulative primenom međudržavnih sporazuma, dodao je on.

Na skupu je rečeno, da i pored ocena vlasti, da je izveštaj EK najpozitivniji od svih drugih izveštaja koje je EK objavila za druge zemlje kandidate, on ukazuje na to da su učinci vlade polovični i da nema potpunog i neophodnog konsenzusa oko toka reformi. Neki od problema koji se ponavljaju u ovogodišnjem izveštaju EK su -nedovoljne aktivnosti pri rešavanju problema na koje ukazuju nezavisni državni organi, potreba za izmenama zakona o finansiranju partija, nedovoljno razvijene javne rasprave, nedovoljna efikasnost pravosuđa, nedovoljni rezultati u kontroli imovinskih izveštaja funkcionera, problemi privrede sa izdavanjem dozvola i slabi mehanizmi interne kontrole u javnom sektoru.

EK je u ovogodišnjem izveštaju ocenila da je održivost zdravstvenog sistema Srbije u velikoj meri ugrožena lošom finansijskom situaciojom u javnom fondu zdravstvenog osiguranja, što kako je rečeno na skupu, govori da se u toj oblasti ništa nije promenilo.

I u oblasti prosvete, izveštaj EK izgleda slično kao i izveštaj za 2013, što pokazuje, kako je rečeno, da je Vlada ispunila vrlo malo reformskih obećanja u toj oblasti.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.10.2014. 17:10
ЗАШТО СЕ УКИДА ТРУДНИЧКО БОЛОВАЊЕ У СРБИЈИ? ДА ЛИ СЕ НА ТРУДНИЦАМА СПРОВОДЕ МЕРЕ ШТЕДЊЕ, А ОВАМО СЕ КУКА НА БЕЛУ КУГУ!!?? цитат: "Дакле, у циљу мера штедње, укида се трудничко боловање, изузимајући труднице које имају дијагностиковану проблематичну трудноћу (крварења, стања која проузрокују почетак спонтаног побачаја и др.)" ДОКЛЕ ВИШЕ ДЕМАГОГИЈЕ???
Utorak 14.10.2014. 17:27
BIRN JE FEKALNA MASA KOJA NEZNA STA CE SA SOBOM JER I SAMA SEBI SMRDI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online