Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 24.09.2014.
05:11
Đ. Janković - Vesti A

Otrov stigao i do Drine

Vapaje iz Loznice i upozorenja o ekološkoj katastrofi koja preti ovom kraju, četiri puna meseca posle pucanja brane u Kostatniku i isticanja opasne i otrovne jalovine iz rudnika "Stolice", niko ne čuje u Beogradu. Opasna materija danima se uliva u Kostajnički potok, Korenitu i Jadar, a prema poslednjim informacijama, stigla je i do Drine.

Kostajnik ispod Avale
 

Gradonačelnici Loznice i Šapca i prvi ljudi Krupnja i Bogatića juče su od Vlade Srbije ponovo zatražili da se hitno uključi u rešavanje problema. Dogovoreno je i formiranje stalnog tela, koje bi zajedno sa nadležnim inspekcijama, pratilo danonoćno dešavanja na terenu, a ako i to ne pomogne zatražiće hitan prijem kod premijera.


- Problem je u nadležnosti države, a ne lokalnih samouprava koje nemaju ni novca ni mehanizme da ga reše. Bilo je razgovora, obećanja, ali rešenja nema na vidiku, a ekološka katastrofa je u toku. Vlada treba da nađe hitno rešenje za sanaciju jalovišta, a u nama će imati partnera u tom poslu. Danas smo saznali od resornih inspektora da su oni podnosili prijave i donosili rešenja, ali nije bilo odgovarajuće reakcije. Tražićemo da nadležna tužilaštva ili MUP reaguju u pogledu utvrđivanja odgovornosti onih koji su doveli do tog stanja - izjavio je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Reke pune teških metala

Prema poslednjim rezultatima Zavoda za javno zdravlje Šabac u selu Jelav, kod mosta na Jadru, nedaleko od ušća reke u Drinu, utvrđena su granična prekoračenja i odstupanja vrednosti gvožđa, olova, arsena i antimona. U selu Bradić, u reci Korenita, 50 metara pre ušća u Jadar, registrovano je veliko prekoračenje vrednosti gvožđa, olova, arsena i antimona, kao i manja odstupanja vrednosti cinka i kadmijuma, dok u Kostajniku Kostajnička reka, na 400 metara od jalovišta, ima jako veliko odstupanje vrednosti gvožđa, olova, kadmijuma, cinka, antimona kao i prekoračenja vrednosti za bakar, arsen i nikl.

Prema poslednjim rezultatima od 10. septembra, koncentracija gvožđa u Kostajniku 290 puta je veća od četvrte klase vode, olova 150 puta, bakra 95, cinka 30, antimona 25 veća od vode četvrte kategorije, pa prema rečima epidemiologa dr Nada Đurić iz lozničkog Doma zdravlja, Kostajnička reka više nije reka već otpadni kanal. Član Gradskog veća Janko Aleksić pokazao je flašu sa sivom vodom iz Kostajnika i ocenio da je stanje takvo da bi trebalo proglasiti ekološku katastrofu u celom kraju. Prema rečima Siniše Tanackovića, republičkog rudarskog inspektora "ekološka katastrofa je u toku".


- Prema predračunu, samo za prvu fazu hitnih mera potrebno je 66 miliona dinara. Zahtevali smo da preko Kancelarije za pomoć i obnovu idu ti poslovi, a da se u Krupnju otvori tekući račun jer je u vanrednoj situaciji, pa ne mora da raspisuje tendere i da se čeka mesecima. Napravili smo izveštaj koji ide na Vladu Srbije, a od 2. septembra čekamo mišljenja ministarstava - kaže Tanacković.
 

Janko Aleksić sa flašom sivog ubice
 

On ističe da su nadležne inspekcije dale naloge Farmakomu, koji gazduje rudnikom Stolice, da sanira oštećenja na jalovištu. Protiv odgovornih su podnete i prekršajne prijave.


Dok se čeka reakcija države, vrbe u koritu Korenite se suše, a jalovište ističe bojeći sve na svom putu u sivo i noseći opasne kancerogene materije.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.09.2014. 06:34
Kakva sramota,pa šta čekaju beograđani((vlada) možda nova trovanja ljudi..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online