Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Petak 12.09.2014.
05:15
D. Dekić - Vesti A

Žandarmi neće da štite gejeve

Nezadovoljstvo srpske žandarmerije zbog hapšenja njihovog kolege Nikice Ristića moglo bi da se prelomi na gej paradi zakazanoj za 28. septembar, jer kako se pronela priča, iz najelitnije jedinice je poručeno nadređenima da možda neće obezbeđivati predstojeći skup.

Ljuti na vlast: Pripadnici Žandarmerije (Foto: Ilustracija)
 

Žandarmi su, navodno, ljuti što se Ristić našao u zatvoru zbog upotrebe prekomerne sile na mitingu Srpske radikalne stranke 2008. i optužbi da je kriv za smrt demonstranta Ranka Panića. Smatraju da je on radio svoj posao prema naređenju šefova i kako saznaju "Vesti" u MUP-u, pozivaju se na snimak sa protesta.


- Do žandarma su doprla saznanja da se na materijalu snimljenom tokom mitinga SRS vidi da je demonstrant odbijan u cilju da se skloni od kordona - objašnjava izvor našeg lista razlog ljutnje Ristićevih kolega.

Tinjajući revolt

Nezadovoljstvo žandarmerijske jedinice krenulo je, kažu izvori "Vesti" s pogibijom njihovog kolege Stevana Sinđelića u obračunu sa kosovskim Albancima šumokradicama, blizu Kuršumlije, a slučaj Ristić se nadovezao na taj tragični događaj. O revoltu u ovoj jedinici govorilo se u julu prošle godine kada je smenjen njihov komandant Bratislav Dikić, a potom u oktobru spekulisalo da će žandarmi stupiti u štrajk nezadovoljni ekonomskim položajem.

U praksi, tumači za "Vesti" advokat Zora Dobričanin, prekomerna upotreba sile od strane pripadnika policije ne mora da se završi krivičnom prijavom, već to može da bude i disciplinski postupak.


Sumnje da će doći do nereda tokom gej parade u Beogradu iskazuju u strukovnom udruženju policije "Dr Arčibald Rajs" iz Novog Sada i apeluju na ministra da dopusti pripadnicima MUP-a primenu svih zakonskih ovlašćenja. Policija, kažu, treba da sebe zaštiti tokom obezbeđivanja ovog skupa visokog rizika.


- Nedopustivo da se gej parada politizuje i policiji ne dozvoljavaju ovlašćenja, što je za posledicu imalo povrede pripadnika bezbednosti, učesnika skupa, građana, demolirane lokale, ambasade, ustanove, vozila i javne imovine, a sve u cilju sakupljanja jeftinih političkih poena na uštrb života i tela policajaca - kažu u tom sindikatu.


Nekadašnji šef Posebne policijske jedinice "Poskok" Mile Novaković sumnja da su pripadnici žandarmerije najavili da neće obezbeđivati gej paradu. Prema njegovoj oceni, reč je o spekulacijama u kojima ima preterivanja.


- Ne kažem da uopšte nema nikakvog nezadovoljstva, ali se u toj priči ide ekstremno naduvano, do krajnjih granica- kaže Novaković za "Vesti".

Ministar pogrešno informisan

Zora Dobričanin, koja je i branilac Nikice Ristića, povodom izjave ministra policije da je žandarm iz Niša uhapšen, "zbog sumnje da je ubio Ranka Panića" kaže da je Nebojša Stefanović "netačno inormisan".


- Očito ministra nisu dobro informisali, a verujem da i on zna da ubistvo i teške telesne povrede nisu isto krivično delo i da Ristić ne odgovara za ubistvo. Apelovala bih i na medije da ga ne nazivaju ubicom i batinašem - rekla je Dobričanin.


Do gej skupa ima prilično vremena, pa Novaković, nekadašnji visoki funkcioner MUP-a, smatra da se i jedan od policisjkih sindikata koji se oglasio povodom te parade, malo preterao iznošenjem scenarija o nekakvim neredima.


- Proces uhapšenom žandarmu je na dugom štapu, jer treba sa sigurnošću utvrditi da li je povreda koju je preminuli dobio tokom mitinga 2008. izazvala kasnije njegovu smrt. To će trajati i trajati - zaključio je Novaković.

POVEZANE VESTI

Petak 12.09.2014. 05:49
A sta ako neki vole i imaju potrebe za sexom i odnosom sa malom decom.To automatski znaci da su i njihova ljudska prava u Srbiji ugrozena.I nemaju ravnopravan tretman kao ostali gradjani,- jer i oni "jadnici" nemogu da zadovolje svoje potrebe. Koja su to prava pederima ugrozena? Sto nemogu da se ljube i imaju odnos na ulici,autobusu,pred ocima javnosti? Za svoja seksualna opredeljenja-i probleme,mogu da rese sa svojim partnerima u spavacoj sobi,eventualno kod psihologa. Mene uopste i ne interesuje jel ko peder ili ne,- a oni se bez pitanja izjasnjavaju i jos sa ponosom! STA TRAZE NA ULICI??? SKOJIM PRAVOM UZNEMIRAVAJU NAS ??? JEL TRAZE RAT-MI NJIH NE DIRAMO!!!
Petak 12.09.2014. 06:24
Prebacie te pedere u Rasku u NP , tamo vole da setaju i nek ich opet zlukorlic predvodi mmu vam ......
Petak 12.09.2014. 07:57
"iz najelitnije jedinice je poručeno nadređenima da možda neće obezbeđivati predstojeći skup...." ? 50% да неће а 100% да хоће... п.с. најелитнија јединица ??? АХАХАХАХАХХАХА у америчким униформама, са "нато" дигиталном шаром ??? АХАХАХАХАХХХАХА
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online