Petak 12.09.2014.
05:15
D. Dekić - Vesti

Žandarmi neće da štite gejeve

Ljuti na vlast: Pripadnici Žandarmerije (Foto: Ilustracija)
 

Žandarmi su, navodno, ljuti što se Ristić našao u zatvoru zbog upotrebe prekomerne sile na mitingu Srpske radikalne stranke 2008. i optužbi da je kriv za smrt demonstranta Ranka Panića. Smatraju da je on radio svoj posao prema naređenju šefova i kako saznaju "Vesti" u MUP-u, pozivaju se na snimak sa protesta.


- Do žandarma su doprla saznanja da se na materijalu snimljenom tokom mitinga SRS vidi da je demonstrant odbijan u cilju da se skloni od kordona - objašnjava izvor našeg lista razlog ljutnje Ristićevih kolega.

Tinjajući revolt

Nezadovoljstvo žandarmerijske jedinice krenulo je, kažu izvori "Vesti" s pogibijom njihovog kolege Stevana Sinđelića u obračunu sa kosovskim Albancima šumokradicama, blizu Kuršumlije, a slučaj Ristić se nadovezao na taj tragični događaj. O revoltu u ovoj jedinici govorilo se u julu prošle godine kada je smenjen njihov komandant Bratislav Dikić, a potom u oktobru spekulisalo da će žandarmi stupiti u štrajk nezadovoljni ekonomskim položajem.

U praksi, tumači za "Vesti" advokat Zora Dobričanin, prekomerna upotreba sile od strane pripadnika policije ne mora da se završi krivičnom prijavom, već to može da bude i disciplinski postupak.


Sumnje da će doći do nereda tokom gej parade u Beogradu iskazuju u strukovnom udruženju policije "Dr Arčibald Rajs" iz Novog Sada i apeluju na ministra da dopusti pripadnicima MUP-a primenu svih zakonskih ovlašćenja. Policija, kažu, treba da sebe zaštiti tokom obezbeđivanja ovog skupa visokog rizika.


- Nedopustivo da se gej parada politizuje i policiji ne dozvoljavaju ovlašćenja, što je za posledicu imalo povrede pripadnika bezbednosti, učesnika skupa, građana, demolirane lokale, ambasade, ustanove, vozila i javne imovine, a sve u cilju sakupljanja jeftinih političkih poena na uštrb života i tela policajaca - kažu u tom sindikatu.


Nekadašnji šef Posebne policijske jedinice "Poskok" Mile Novaković sumnja da su pripadnici žandarmerije najavili da neće obezbeđivati gej paradu. Prema njegovoj oceni, reč je o spekulacijama u kojima ima preterivanja.


- Ne kažem da uopšte nema nikakvog nezadovoljstva, ali se u toj priči ide ekstremno naduvano, do krajnjih granica- kaže Novaković za "Vesti".

Ministar pogrešno informisan

Zora Dobričanin, koja je i branilac Nikice Ristića, povodom izjave ministra policije da je žandarm iz Niša uhapšen, "zbog sumnje da je ubio Ranka Panića" kaže da je Nebojša Stefanović "netačno inormisan".


- Očito ministra nisu dobro informisali, a verujem da i on zna da ubistvo i teške telesne povrede nisu isto krivično delo i da Ristić ne odgovara za ubistvo. Apelovala bih i na medije da ga ne nazivaju ubicom i batinašem - rekla je Dobričanin.


Do gej skupa ima prilično vremena, pa Novaković, nekadašnji visoki funkcioner MUP-a, smatra da se i jedan od policisjkih sindikata koji se oglasio povodom te parade, malo preterao iznošenjem scenarija o nekakvim neredima.


- Proces uhapšenom žandarmu je na dugom štapu, jer treba sa sigurnošću utvrditi da li je povreda koju je preminuli dobio tokom mitinga 2008. izazvala kasnije njegovu smrt. To će trajati i trajati - zaključio je Novaković.

2024 © - Vesti online