Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 30.08.2014.
11:01
Srna A

Dačić: Što pre formirati sud za zločine OVK

Srbija očekuje da u što kraćem roku, a najkasnije do početka iduće godine, bude formiran specijalni sud za ratne zločine takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), rekao je u Njujorku šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Ne sme biti zastrašivanja svedoka kao što je to sada slučaj: Ivica Dačić
 

"Uvereni smo da će sve zemlje koje poštuju međunarodno pravo insistirati na tome", rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je generalni sekretar UN Ban Ki Mun predstavio redovan tromjesečni izveštaj o Kosovu.

Dačić je naveo da rasprostranjenost i obim zločina koji se pominju u izveštaju specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona o trgovini organima na Kosovu zahtevaju sudski epilog i apelovao na ključne faktore u međunarodnoj zajednici da učine sve što je neophodno da specijalni sud bude osnovan do početka sledeće godine.

On je istakao da ne sme da se dogodi, kao što je to bio slučaj, da zbog zastrašivanja svedoka odgovorni budu oslobođeni zbog nedostatka dokaza i istakao da svi koji su umešani u zastrašivanje svedoka takođe moraju biti procesuirani i proglašeni krivim.

"Srbija će, kao i do sada, učiniti sve da se obezbede dodatni dokazi za trgovinu organima, ali neophodno je da i druge države ulože napor da bi dokazi o trgovini organima našli put do specijalnog suda", rekao je on.

Dačić kaže i da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga sa Prištinom na svim nivoima, kao i za primjenu do sada postignutih dogovora, te da i od EU očekuje da taj dijalog olakšava.

On je naveo da Srbija očekuje i da Priština u dogledno vreme okonča postizborne procese da bi se omogućilo formiranje Zajednice srpskih opština.

"Stanje na Kosovu i Metohiji je i dalje teško, Srbi žive u stalnom strahu, a nezaposlenost u srpskim sredinama je rekordna", naveo je on, te pomenuo i "arbitrarna hapšenja lokalnih Srba", ali i slučaj Olivera Ivanovića, dodajući da Vlada Srbije zahteva da on bude pušten iz pritvora.

On je dodao da Beograd sa zabrinutošću prati i sudski proces protiv takozvane "Dreničke grupe", jer su trojica od sedmorice optuženih članova bivše OVK uspeli da pobegnu iz ustanove u kojoj su bili na medicinskom tretmanu.

POVEZANE VESTI

Subota 30.08.2014. 15:12
Dok vi formirate taj sud,zlocinci ce umreti od prirodne smrti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online