Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.04.2010.
10:42
Tanjug A

Taksa za kućne ljubimce:500 dinara

Komunalna taksa za držanje kućnih ljubimaca na teritoriji Beograda, u iznosu od 500 dinara godišnje, počeće da se primenjuje od jeseni, izjavio je danas Tanjugu pomoćnik sekretara za stambene i komunalne poslove Vladimir Terzin.

Jel gazda platio taksu za tebe?
 

On je podsetio da je Odluka za uvođenje te takse doneta još 2002. godine, međutim ona se, kako je objasnio, nije primenjivala zbog nepostojanja jedinstvene baze podataka o broju kućnih ljubimaca.


"Baza koja je u ingerenciji Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede počela je da se formira 2007. godine", istakao je Terzin.

Prema podacima centralnog registra u glavnom gradu ima oko 80.000 registrovanih pasa i oko 8.000 mačaka, za koje vlasnici, na godišnjem nivou, treba da izdvoje 500 dinara, precizirao je Terzin.

"Prvobitno je bilo planirano da godišnja taksa za sterilisane ljubumce bude 500, a za nesterilisane 1.000 dinara. Međutim, pošto u bazi podataka nema tih informacija, ove godine za sve životnje, poznatog vlasnika, biće naplaćivana jedinstvena taksa od 500 dinara", objasnio je Terzin.

Uplatnice će stizati na kućne adrese, rok za uplatu biće do kraja godine, a vlasnici pasa koji ne budu ispunjavali svoje obaveze platiće taksu na način koji je propisan zakonom.


On je podsetio da je godišnja vakcinacija protiv besnila, koja staje 800 dinara, do sada bila jedina zakonska obaveza vlasnika kućnih ljubimaca.


"Mislim da ovih dodatnih 500 dinara godišnje neće biti veliki izdatak za naše sugrađane", rekao je Terzin i dodao da će grad od tog novca finansirati projekte za zaštitu životinja.


Neki građani smatraju da je taksa izuzetno niska, a neki da je ona visoka ili da ne treba da postoji, dok mi iz Sekretarijata smatramo da je cena prikladna današnjim ekonomskim prilikama, istakao je Terzin, podsetivši da takse za držanje kućnih ljubimaca postoje u svim evropskim metropolama.


On je istakao da će novac prikupljen od taksi za kućne ljubimce biti upotrebljen za sprovođenje Strategije za rešavanje pasa lutalica, izgradnju novih azila i rešavanje sličnih problema. Terzin je podsetio da će u septembru biti otvorena dva nova azila za napuštene životinje na teritorijama opština Palilula i Mladenovac.

SNS PROTIV TAKSI ZA LJUBIMCE

 

Beogradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) osudio je danas odluku gradskih vlasti o uvođenju plaćanja taksi za kućne ljubimce.


U situaciji kada glavni grad Srbije potresa teška ekonomska kriza, gradska vlast u Beogradu od građana zahteva da, osim visokih računa za Infostan, struju, telefon i druge namete, plaćaju takse na kućne ljubimce i još obećavaju da će pored takse na pse i mačke naplaćivati i ribice u akvarijumu, navedeno je u saopštenju.


Beogradski naprednjaci izražavaju zabrinutost da neki od građana neće biti u mogućnosti da plate takse i da će biti primorani da ljubimce puste na ulice, što bi, prema mišljenju SNS, stvorilo nove probleme Beogradu.


SNS je u saioptenju ocenila da je licemerno to što je ista beogradska vlast vodila akcije brige o napuštenim životinjama i pozivala Beograđane da ih prihvate u domove i finansiraju njihovu vakcinaciju.


Danas su svi Beograđani koji su, zahvaljujući svojoj dobroti, pomogli u zbrinjavanju napuštenih životinja kažnjeni, jer će takse biti naplaćivane svima koji se vode u registrima Uprave za veterinu, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online