Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 25.08.2014.
18:00
J. L. Petković - Vesti A

Priština registruje balističku stranku

Balistički pokret, odnosno Nacionalni front Kosova - 1939 uskoro bi mogao da počne sa zvaničnim političkim radom i učestvuje na izborima, saznaju "Vesti". Centralna izborna komisija Kosova (CIK) na putu je da odobri delovanje stranci čiji naziv mnogi vezuju za saradnju sa fašistima u Drugom svetskom ratu i pamte ga po stravičnim zločinima nad Srbima i drugim nealbancima.

Svi u jednu državu: San o velikoj Albaniji
 

Za registraciju balističke partije koja, kako piše, počiva na ideji Midhata Frašerija, poznatog zagovornika stvaranja velike Albanije i u čijem programu jasno stoji da je "svrha ujedinjenje svih albanskih teritorija u jednu državu", i podvlači da "Nacionalni front neće praviti nikakve ustupke manjinama na račun nacionalnih interesa", glasalo je čak sedam od osam na sednici prisutnih članova kosovske CIK.


Protiv je bio samo član te komisije iz redova Srba Nenad Rikalo, koji kaže da je u tom trenutku od njegovog glasa zavisio kvorum, ali da to tako neće biti naredni put.


- Ostao sam zapanjen kad je na dnevni red stavljeno na glasanje registracija ove političke stranke i kad je sedmoro članova dalo svoj glas. Zamislite da negde u Evropi danas neka neonacistička partija zatraži da se registruje i da svi ili ogromna većina članova izborne komisije glasa za registraciju takve stranke. Ispao bi skandal neviđenih razmera. Na Kosovu izgleda nije problem u pojedincima i grupama, čitavo društvo zahteva preispitivanje različitih normi ponašanja. Ovo je samo jedan primer kada su deklarativno za vrednosti EU, a mentalno se nisu pomerili iz perioda Drugog svetskog rata - kaže za "Vesti" Rikalo.

Jugoslavija smeta, fašisti ne

Centralna izborna komisija u Prištini očigledno ima dvostruke standarde. Pre četiri meseca je odbila zahtev za registraciju Jedinstvene unije Goranaca s obrazloženjem da skraćenica JUG "provocira i nije u skladu sa kosovskim ustavom".
Tada je predsednica CIK-a Valjdete Daka kazala da je JUG "mnogo asocira na Jugoslaviju".

Za registraciju stranke koja svakog Srbina na Kosovu nazivom podseća na profašistički pokret balista su glasali i oni koji su su sa Srbima bili u Vladi Kosova, ali i oni koji im uveliko nude kule i gradove kako bi sa njima formirali novu vlast.

Za partiju balista, čiji je predsednik Ahment Mulići, bili su predstavnik PDK Hašima Tačija, zatim LDK Ise Mustafe, Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, predstavnik turske, bošnjačke i aškalijske zajednice.


Nacionalni front 1939 je na odluku od 22. jula uložio prigovor, da bi potom 6. avgusta Kancelarija za registraciju i sertifikaciju političkih partija CIK-a preporučila da se odobri zvaničan rad toj stranci uz obrazloženje da "u roku od sedam dana nisu dobili pritužbe u vezi sa zahtevom za registraciju ove političke inicijative". Odluka o dozvoli za registraciju je već spremna, čeka se samo naredna sednica CIK-a.


- Uspeo sam samo privremeno da sprečim registraciju ove stranke. Sada je njihov predmet na Panelu za žalbe koji će, ako prihvati argumente pomenute partije, ponovo doći na glasanje u CIK. Tada neću imati više instrumenata da to sprečim. Jedino pritisak javnosti i međunarodne zajednice može da bude odlučujući faktor kako bi se neželjena situacija zaista i dogodila - zaključuje Rikalo.


Povodom registracije ove stranke, "Vesti" su se obratile ambasadama SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Kancelarije EU u Prištini, između ostalih, i pitanjem da li registrovanje balističke stranke vide kao podstrekivanje neonacizma.
- Ambasada SAD podržava jednakost za sve ljude na Kosovu i odbacuje diskriminaciju bilo koje vrste manjina, žena, LGBT osoba ili bilo koje druge grupe - kazao je za naš list, izbegavajući konkretan odgovor, Filip Druri, portparol ambasade SAD u Prištini.


U Kancelariji EU na Kosovu kažu da neće komentarisati unutrašnji politički razvoj Kosova, ali dodaju da je "jasno da bi odgovorne institucije trebalo da vode računa da sve njihove akcije budu u skladu s postojećim zakonima i Ustavom".
- Poštovanje vrednosti na kojima je izgrađena Evropska unija je važno za put Kosova ka evropskim integracijama - ponavljaju opšta mesta u Kancelariji EU.


Nenad Rikalo podvlači da je neverovatno da postoje ljudi koji mentalno žive u periodu od pre više od 70 godina.
- To je indikator koji bi trebalo da uznemiri društvo u celini, da postoje pojedinci i grupe koji promovišu neonacizam u vremenu kada tvrdimo da je evropska perspektiva jedino što žitelji na Kosovu i Metohiji žele i čemu teže. Nije da ne postoje ovakve grupe širom Evrope, ali su one uglavnom minorne i beznačajnog uticaja - zaključuje Rikalo.
 

Samo na albanskom jeziku

Program, statut i svi formurali za registraciju balističke stranke, članovima CIK-a su dostavljeni samo na albanskom jeziku. Na sajtu CIK-a na srpskom nema ni reči o ovom slučaju.
- Zakonska obaveza Kancelarije za registraciju političkih partija u CIK-u bila je da mi dostavi prevod svih dokumenata koji je pomenuti politički subjekt priložio. I posle mog insistiranja na sednici da mi se dostavi prevod, ja ga još uvek nemam. Iz skromnog poznavanja albanskog jezika uspeo sam da zaključim o kakvoj se zapravo stranci radi - kaže Rikalo.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.08.2014. 20:45
Fašizam se pobjeđuje fašizmom. Hitler je pao kada mu se počelo uzvraćat blickrigom. Šiptar se pobjeđuje šiptarlukom. Samo razgovor istim jezikom! Tu važi princip: "Ko tebe kamenom, ti njega stijenom!" Svijet je duboko antihrišćanski, i da i opstao moraš se braniti ali tako da neprijatelja ostaviš bez teksta. Da mu se krv sledi u žilama! Doći će dan kada se šiptarija neće moći otopiti zaleđena krv u žilama, jer će biti muk. Stondiraće zabezeknuti kao iglaši.
Utorak 26.08.2014. 00:42
@ser_borat_istan Svetsku istoriju ne mozes falcifikovati. Srbi su utkani u deo svetske istorije kao neokolebljiv i slobodoljubiv narod. Ako ste uspeli prikriti trgovinu heroinom i ljudskim organima, istinu o Caru Dusanu, Knezu Lazaru i celom srpskom plemenu ne mozete sakriti. Zbog toga vam verovatno i smetaju manastiri koji postoje duze nego vi kao nacija, pa ih unistavate. Ne mozete se pomiriti sa cinjenicom da ste vekovima bili parazitska koja je bila u senci srpske imperije koja je ratovala protivu svakoga ko je zeleo oduzeti slobodu oci u oci prsa u prsa. Kod vas u Albaniji se ubija s ledja iz zasede, takav se narod - kukavice.
Ponedeljak 25.08.2014. 23:07
https://www.youtube.com/watch?v=2xpJudsnJAI
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online