Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.04.2010.
21:04
Srna A

Vekarić: Hrvati da daju dokaze za Vasiljkovića

Suđenje Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao Kapetan Dragan, moglo bi da bude održano u Srbiji ako joj Hrvatska ustupi dokaze, izjavio je u utorak zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Vekarić je rekao da bi Vasiljković, ukoliko bi se pojavio u Srbiji, odmah bio izveden pred istražnog sudiju.

On je podsetio da je srpski tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević uveo novu praksu, posle dogovora u regionu o borbi protiv organizovanog kriminala, da lice, za kojim postoji poternica u regionu, mora biti izvedeno pred istražnog sudiju.
 

Komentarišući mogućnost da se Vasiljković već nalazi u Srbiji, Vekarić je za B92 rekao da bi srpska strana mogla da mu sudi u Srbiji, ako bi Hrvatska ustupila dokaze.
 

On je podsetio da je to moguće, u skladu sa Sporazumom o ustupanju dokaza koji postoji između Srbije i Hrvatske.
 

Vekarić je rekao da srpski ministar pravde Snežana Malović i njen hrvatski kolega Ivan Šimonović pregovaraju o tome da se, nakon što hrvatski parlament ukine ustavna ograničenja o izručenju hrvatskih državljana drugim državama, potpiše bilateralni sporazum između Srbije i Hrvatske o izručenju lica.

Dragan Vasiljković je posle rata u bivšoj SFRJ živeo u Australiji h+gde je radio kao instruktor golfa. Na zahtev Hrvatske, Viši australijski sud je 30. marta odobrio njegovo izručenje toj zemlji koja je raspisala poternicu za njim zbog sumnje da je počinio ratne zločine u toj zemlji početkom 1990-ih godina.

Vasiljković nije viđen od prošlog utorka.
 

SAD medijator između Srbije i BiH

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine zamolilo je SAD da bude medijator između Srbije i BiH u vezi sa otvorenim pitanjima između ove dve susedne zemlje iz oblasti pravosuđa, naveo je dalje Vekarić.


On je rekao da je tokom današnjeg susreta srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića i američkog ambasadora u Beogradu Meri Vorlik bilo reči o regionalnoj saradnji, pre svega o otvorenim pitanjima Srbije sa BiH.


"Mi insistiramo da se sa BiH potpiše sporazum o ustupanju dokaza, kao što imamo sa Hrvatskom i Crnom Gorom, kao i sporazum o zajedničkim istražnim timovima. Mislimo da bi to relaksiralo odnose u regionu. Zamolili smo SAD da budu medijatori u tom postupku", rekao je Vekarić.


Vekarić je rekao da je slučaj bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića, čije izručenje od Velike Britanije traže i BiH i Srbija, dodatno nepregnuo ove teme i udaljio dve zemlje od potpisivanja sporazuma.


"Taman smo se Ugovorom o međunarodnoj pravnoj pomoći, koji je (ministarka pravde Srbije Snežana) Malović potpisala sa (ministrom pravde BiH Barišom) Čolakom, približili ovim sporazumima. Međutim, posle Ganića, opet smo, na neki način, na svojim barikadama", rekao je Vekarić.


On je naveo da srpska strana smatra da bi trebalo da se prevaziće ta situacija i da se napravi korak dalje u regionalnoj saradnji.

Vekarić je ponovio da ne može bilo šta da komentariše u vezi sa slučajem "Ganić", jer bi to bio pritisak na britansko pravosuđe, te dodao da srpska strana dostavlja dokumentaciju Velikoj Britaniji i radi sve što može da zastupa interese Srbije.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online