Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
42
Nedelja 24.08.2014.
11:12
Blic A

Kako je Vučić umirio EU

U Evropskoj komisiji su pozitivno reagovali na najavu premijera Aleksandra Vučića da Srbija neće povećavati državne subvencije za izvoz proizvoda u Rusiju kojima bi zamenila robu iz EU.

Umeren odnos i prema EU i prema Rusiji: Aleksadanr Vučić
 

Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, rekao je posle Vučićeve konferencije za novinare za “Blic” da EK smatra da je Vučićev pristup konstruktivan.

- Pozdravljamo što Vlada Srbije poklanja pažnju ovom pitanju i cenimo konstruktivni pristup koji je najavio premijer Vučić - rekao je Stano.

On je pojasnio da su ministri spoljnih poslova svih 28 zemalja EU prošlog petka doneli zaključak “da se obezbedi jedinstvo međunarodne zajednice i održi međunarodno pravo. Evropska unija očekuje od trećih zemalja i zemalja kandidata da se uzdrže od mera čiji je cilj da se iskoriste nove trgovinske mogućnosti koje se pojavljuju nakon ruskih mera (zabrane uvoza određenih EU proizvoda)”.

Gligorov: Sve razjašnjeno

Saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov kaže da je EU tražila razjašnjenje od Srbije. „Do sukoba EU i Srbije jeste došlo, ali je reč o sukobu interesa koji često postoji između evropskih članica. To su normalne rasprave, ali koje traže razjašnjenje. Da ga u ovom slučaju nije bilo, Srbija bi mogla da očekuje posledice“, pojasnio je Gligorov za “Blic”.

- Ovaj zaključak je uobičajenim diplomatskim kanalima prosleđen svim partnerskim državama na koje se odnosi, a ne samo Srbiji - rekao je Stano.

Profesor Dušan Šiđanski, savetnik predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, prokomentarisao je za “Blic” da bi bio pogrešan korak kada bi Srbija zloupotrebljavala i izvlačila korist iz ruskih kontrasankcija.

- Stav premijera je dobar jer najavljuje jedan umereni odnos. Treba se ponašati kao Švajcarska, koja takođe nije uvela direktne sankcije Rusiji, ali i ne koristi suviše tu situaciju. Ako neka privatna preduzeća imaju neki biznis sa Rusijom, to svakako nije suviše vidljivo i neće biti zamereno Srbiji - smatra profesor Šiđanski.

Centar za evropske integracije Srbije apelovao je na Vladu Srbije da ne ugrožava evropske integracije Srbije. U upozorenju Ceasa posebno se kritikuje to što je kandidat za ministra privrede Željko Sertić bio među najglasnijim zagovornicima maksimalnog korišćenja kontrasankcija Rusije.


Vučić: Poštovaćemo volju EU, ali...

Ceas je upozorio da je štetno što Srbija, za razliku od drugih zemalja kandidata za članstvo, nije usvojila stav EU o stanju ljudskih prava u Azerbejdžanu, koji je nedavno usvojen povodom hapšenja Rasula Jafarova.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.08.2014. 11:36
SAD i EU vode ratove zadnjih 100g za tržište a Vučić poslušat će Dušmane pa VUČIĆ je nepismeni IDIJOT da bi neko ušao i osvojijo tržište kao sto je RUSKO kleče na kolena i čekaju. Srbijo propustaš jedinstvenu šansu 21veka da opstaneš jer odlučuju u tvoje ime dilentanti ili oni koji stvarno žele da propadneš.
Nedelja 24.08.2014. 11:42
Srbija propusta istorijsku sansu za agrar i svoju privredu, "zahvaljujuci" pishopati i idiotu, picoustom kvislingu. a nepismeni selci piju po ceo dan pivo ispred zadruge, ostavljajuci neobradjene njive i zarasle grobove predaka, dok primitivne i glupe zene ne propustaju nijednu tursku i cigansku seriju na tv......to je slika danasnjeg sela....cast vojvodjanskim paorima koji su pokusavali vise puta da protestvuju ali bez podrske ostalog dela drzave nisu mogli vise.....i treba ovu stoku od naroda kecati sto vise....
Nedelja 24.08.2014. 12:52
---- Kako je Vučić umirio EU ----- Нисам читао текст, али видим да је на коленима ,,,, и то преко наших леђа !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online