Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Ponedeljak 18.08.2014.
21:59
telegraf.rs A

“Naš san je uređena i zadovoljna Srbija“

Lider SNS-a i premijer Srbije Aleksandar Vučić u uvodniku za SNS informator istakao je da je Vlada Srbije za prvih sto dana, uprkos brojnim preprekama, ispunila ono što je obećala.

Vlada stvorila osnov za razvoj moderne i uređene države: Aleksandar Vučić
 

“Iza nas je sto dana Vlade Republike Srbije i rezultati našeg rada su pred građanima Srbije. I pored brojnih prepreka i teških poplava koje su nas pogodile, ispunili smo ono što smo obećali. Od prvog dana krenuli smo da menjamo stvari, i potpuno je jasno da je talas promena nezaustavljiv.

Stvorili smo osnovu za razvoj moderne, uređene države, i sada je pred nama šest novih grupa zadataka, o čemu sam već pisao u tekstu za jedan dnevni list. Pre svega, to je stvaranje neuporedivo boljeg poslovnog ambijenta. Veoma sam ponosan na to što su doneti brojni reformski zakoni, a posebno Zakon o radu, koji je kamen-temeljac za sve promene koje u Srbiji hoćemo da ostvarimo, a, pre svega, za promenu sopstvene svesti i pristupa radnim obavezama.

Borba protiv sive ekonomije i reforma javnih preduzeća

Tu je i stvarna i žestoka borba protiv sive ekonomije. Na ovom polju donet je novi Zakon o poreskom postupku i administraciji, i angažovano je 400 novih poreskih inspektora, zbog čega ćemo, prvi put, imati temeljnu kontrolu i sankcionisanje neprijavljivanja zaposlenih u privatnom sektoru. I Bezbednosna agencija postigla je prve ozbiljnije rezultate u borbi protiv šverca cigareta i rezanog duvana.

Treću grupu zadataka čini suštinska reforma javnih preduzeća, i upravo će to biti najveća muka i problem za srpsku državu. Državna preduzeća doživljavana su kao partijske prćije, i od tih kompanija napravljeni su privredni bogalji, kojima država daje novac da bi preživeli. To mora da se menja. Zato kreću smene direktora i novi konkursi za izbor rukovodilaca u javnim preduzećima. Merilo uspeha biće rezultati, odnosno smanjenje gubitaka i povećanje profita. Neće više biti mesta za direktore koji su se srodili sa foteljom i funkcijom, a uvek su nekako bežali od rezultata, a i rezultati od njih.

Novi zakoni

Sledeća grupa zadataka je rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju, a na ovom polju doneli smo Zakon o privatizaciji i Zakon o stečaju. Svuda gde je moguće da pronađemo strateškog partnera, Vlada će pomoći i subvencionisati opstanak preduzeća i zaposlenih. Tamo gde nije moguće, radnicima ćemo platiti otpremnine. Moramo promeniti sistem u kojem se ne bavimo ekonomijom, već plaćamo socijalni mir bez ikakve, ili uz nedovoljnu, privrednu aktivnost, koji direktno u propast vodi i ta preduzeća, i zaposlene, i državu.

Uređenje javnih finansija i mere fiskalne konsolidacije politički su najosetljivija pitanja. Ove mere, bilo da je reč o smanjenju plata u javnom sektoru, ili nečem drugom, imaju smisla samo ako sprovodimo sve ostale. Potrebna je odlučnost najvećeg dela društva da se sprovede u delo plan reformi, koje je Vlada usvojila, jer, u protivnom, suočićemo se samo sa još većim problemima i završiti kao neke od zemalja u okruženju.

Reforma javne administracije

Među važnim zadacima je i reforma javne administracije, i donošenje Zakona o planiranju i izgradnji, koji bi trebalo da birokratske procedure svede na minimum i izdavanje građevinskih dozvola pretvori u brz, rutinski posao. Naravno, veoma je važno da promenimo i odnos naše administracije prema građaninu.

Po ko zna koji put vam kažem da put pred nama nije lak. Jedino napornim i posvećenim radom možemo da ispunimo naš san o stvaranju moderne srpske ekonomije. Ne radi Vlada sve ovo zbog neke imaginarne Evrope, zbog članstva u bilo kojoj organizaciji, niti zbog bilo kakvih snova o ujedinjenom svetu, ili nekom njegovom delu. Imamo samo jedan san – pristojnu, uređenu i zadovoljnu Srbiju. I ne štedimo se da bismo taj san ostvarili.”

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.08.2014. 22:19
Srbija je zemlja koja će u budućnosti gledati kroz tamnički prozor..to vam je bio i cilj.
Ponedeljak 18.08.2014. 22:17
Istina je da si se ugradijo u JAT i ostavijo Srbiji da sve to plati donijo si zakon ne o radu nego o iskorištavanju ljuckog resursa nešto što niste mogi da ukradete nego će te na prisilu ludima oduzeti sva prav čak možda i pravo na život radi lopova koji su opljačkali Srbiju i tog opljačkanog kapitala.
Ponedeljak 18.08.2014. 22:49
Nisi to obecavao narodu pre izbora.Povukao je Radulovicev zakon o radu a doneo gori,smanjuje plate i penzije svima bez obzira da li prima neko 10,20,30,ili 100 hiljade,svima linearno,a nije isto.Zakon o privatizaciji je da bih se jos malo sto je ostalo rasprodalo zarad provizije,izdao si narod na Kosovu,priznao Kosovo i dobice stolicu u UN kako si obecao baba Merkelovoj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online