Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 15.08.2014.
19:12
Beta A

Vladika: Mnogi odlaze sa Kosova

Episkop raško-prizrenski Teodosije rekao je da mnogi Srbi odlaze sa Kosova i pozvao ih da ostanu u pokrajini. Na slavi manastira Banjska kod Zvečana, vladika je kazao da se pojedini odlučuju da odu i prodaju imovinu.

Ne smemo se odreći onoga što se nisu odricali naši preci: Vladika Teodosije

"Ne smemo se odreći onoga što se nisu odricali naši preci - ni vere naše pravoslavne, ni imena svoga, već da sledimo primer naših predaka koji se nisu odrekli onoga što su njima predali njihovi preci, već su žrtvovali i svoje živote za istinu i za pravdu", rekao je episkop Teodosije.

Prema njegovim rečima, mnogi se odlučuju da odu sa Kosova i prodaju sve što su nasledili od predaka.

"Oni daju ono što je mnogo vrednije za ono vremeno, prolazno, odriču se nasleđa da bi ovozemaljski život sebi i svojoj deci učinili ugodnijim", rekao je vladika.

"Treba da znamo da smo pozvani da sačuvamo sve što su naši preci životom svojim čuvali i mnogo puta svojom mučeničkom krvlju potvrdili", dodao je episkop i podsetio na monahe SPC-a koji nisu želeli da napuste svoje manastire na Kosovu i nakon povlačenja srpske vojske i policije - Stefana, koji je nestao 1999. godine, i Haritona, čije je obezglavljeno telo iste godine pronađeno kod Prizrena.

Proslavi manastirske slave prisustvovali su i Dušan Jovović, pomoćnik direktora Kancelarije vlade Srbije za KiM i predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova.

Ktitor manastira Banjska je srpski srednjovekovni kralj Milutin. Manastir Banjska je spomenik kulture prve kategorije od značaja za Srbiju.

POVEZANE VESTI

Petak 15.08.2014. 19:19
Ne pomenu vladika one koji doprinose iseljavanju SRBA pre svih ne pomenu BRISELSKE IZDAJNKE koji su za SRBE GORI OD ŠIPTARA . OGROMAN DOPRINOS ISELJAVANJU SRBA DAO JE VUČIĆ I SNS BANDA .
Petak 15.08.2014. 20:44
Najbolje bi bilo da živimo od slikanja i davanja intervjua kad dodju stranci da nas gledaju kao indijance u rezervatu. Pa naš premijer, ako on još uvek misli da smo mi njegovi gradjani, stavio je na prodaju sve na Kosovu. Od termoelektrane u Obliliću do rudnika Trepče u Zvečanu. Tolika je navala na serveru Agencije za privatizaciju da ne možeš ni da udješ da pročitaš šta je sve dao na prodaju. A mi ćemo ovde da živimo od vazduha, je li? Vulinovi i Vučićevi puleni će vladati Opštinama a mi ostali treba da molimo za parče hleba?!?!? E, moja familija i ja nećemo.
Petak 15.08.2014. 21:11
Tuzne posledice pogresne politike i predavanje naroda stihiji! Zadovoljna Amerika, zadovoljna EU, Srba na Kosovu nece biti, a isto ce biti i sa Srbima u Srbiji, ako se ne napravi totalni zaokret u politici!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online