Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 15.08.2014.
04:26
A. Krasojević - Vesti A

Kućice od drveta po Kustinoj meri

Obilazeći prelepe predele Srbije, stigli smo i do neobičnog grada, koji nosi ime Drvengrad, čije su kućice sagrađene samo od drveta kao građevinskog materijala, ali ne samo kuće nego i ulice i stepeništa. Tvorac ovog zanimljivog zdanja je poznati srpski režiser Emir Kusturica.

Sve lepo ušuškano i veoma privlačno. Ceo kompleks je sagrađen na više nivoa i posetioci silaze s jednog nivoa na drugi drvenim stepeništima. Razni tipovi drvenih kuća su kompletno opremljeni za boravak gostiju. Na gornjem platou su postavljene drvene ptice, što još više pojačava fantaziju i mistiku Drvengrada.


Šetnjom kroz naselje drvenih kuća, kafića i restorana mogu se videti neobični nazivi ulica i trgova, prema shvatanjima i ukusu vlasnika... sve slavne ličnosti. Ulica Dijega Maradone, Novaka Đokovića, Dostojevskog, sa velikom slikom slavnog pisca.

Evropska nagrada za arhitekturu

Drvengrad je izgrađen 2003. godine i od tada neprestano raste i menja se, ne narušavajući harmoniju sa okolinom. Ovo neobično turističko etno naselje privlači posetioce iz raznih krajeva sveta. U njemu se svake godine održava Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf. Za svoj projekat Drvengrad Emir Kusturica je 2005. godine dobio Evropsku nagradu za arhitekturu.

Svoje "ulice" imaju i Ivo Andrić, Branislav Nušić, Matija Bećković, Federiko Felini, Ingmar Bergman, Džim Džarmuš, Brus Li, Ernesto Če Gevara, dok Bogdan Tirnanić i Miodrag Petrović Čkalja takođe imaju svoje sokače, a tu su i "trgovi" Nikole Tesle i Nikite Mihalkova.

U ulici Ive Andrića nalazi se prodavnica suvenira Aska, preko puta je poslastičarnica Kod Ćorkana itd. Grad ima i Sportsko-rekreativni centar Prokleta avlija sa bazenom Milorada Čavića, zatim i "gradski zatvor".


Mnoštvo knjiga na svakom koraku, makete brodova, stari modeli automobila koji podsećaju na prošlost, neobične skulpture, brojne fotografije, sa originalnim motivima, sve to čini Drvengrad zanimljivim i nesvakidašnjim. Posetilac ima utisak da se nalazi u nekom drugačijem svetu, u svetu bajki, nekoj pozorišnoj predstavi ili filmu.


Na centralnom mestu ovog zanimljivog naselja nalazi se crkva Svetog Save.
Nedaleko je i početna stanica poznate Šarganske osmice - voza koji prugom uskog koloseka "šara" Mokrom Gorom i pruža turistima poseban doživljaj i pogled na pitome i predivne predele.


Ideja da baš tu na tom mestu sagradi naselje, Kusturici se rodila, prilikom snimanja filma "Život je čudo".

POVEZANE VESTI

Petak 15.08.2014. 06:00
Takav svet je moguc, ali nece nam ga zgadija dati na tacni - moramo se za njega izboriti.
Petak 15.08.2014. 15:00
Mi smo primjer kako Zapadnjaci uništavaju jedan zdrav i napredan narod, dovodeći ga u drugu krajnost, mizeriju, a mi ih molimo da nas prime u njihovo društvo... KATASTROFA u koliko velikoj mjeri smo prolupali kao nacija!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online