Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.01.2014.
14:16
R. TASIĆ - Vesti A

Princip pucao i u Drvengradu

Emir Kusturica ne bi bio ono što jeste da svake godine na otvaranju "Kustendorfa", jedinstvenog festivala u svetu gde se pet-šest dana sa najslavnijim imenima iz sveta filma druže filmski poletarci, pa čak i iz onih zemalja u kojima je kinematografija tek u povoju, ne pripremi neko iznenađenje. Na ovoj sedmoj po redu filmsko-muzičkoj manifestaciji gledaoci su na trgu ispred Hrama Svetog Save, imali priliku, kao na filmu da vide scenski prikaz atentata na Franca Ferdinanda 1914. godine u Sarajevu.

Povratak u prošlost: Princ Ferdinand na Mokroj Gori
 

Automobil iz tog vremena, kostimiran Ferdinand, kojeg je odglumio Zoran Cvijanović, pa Sofija Počorek i sam vozač provozali su se kroz oduševljenu masu. I dok se vozilo okretalo, iz tame je iskočio Gavrilo Princip.

Borba za Zlatno jaje

U narednih pet dana na festivalu će biti prikazano 15 filmova mladih filmskih autora iz Francuske, Singapura, Izraela, Južne Koreje, Meksika, Poljske, SAD, Kine, Irana, Slovačke i Srbije koji će se takmičiti za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje. Međunarodni žiri čine francuska glumica argentinskog porekla Berenis Bežo, meksički scenarista i reditelj Giljermo Arijaga i srpski režiser Srđan Koljević.
Nagradu za najbolju fotografiju "Vilko Fila" ove godine će dodeliti svetski direktor fotografije i dobitnik dva Oskara, Januš Kaminski i Goran Volarević iz Srbije. Kao i prethodnih godina, selektor takmičarskog programa je Dunja Kusturica.

Hici iz njegovog pištolja pretvorili su noć u dan na Mećavniku, čije su ulice, krovovi trgova i cela Mokra Gora goreli u nezapamćenom vatrometu praćenom grmoglasnom muzikom i vrtlogom statista oko Ferdinandovog tela. Pre pucnja u Drvengradu, na sceni dočaranoj iz tog vremena pojavio se i Kusturica koji je još jednom ponovio da jedino Ferdinad nije znao da će biti ubijen u Sarajevu, a svi su ostali to znali.
 

Gosti iz Bijeljine: Članovi hora Srbadija i Emir Kusturica
 

- Kada je čuo za atentat u Sarajevu i da mu je bratić ubijen, car Franjo Josif je rekao: "Božja pravda je zadovoljena" - podsetio je Kusturica.


Svečano i istovremeno jednostavno, kako to Kusturica i želi, bilo je i u dvorani "Prokleta avlija" kada je, na otvaranju, bez odela i kravate, istakao da je ovo jedino mesto u svetu gde se glumci i režiseri poletarci drugarski druže sa slavnim filmskim zvezdama sa kojima pet dana žive, uče, pričaju, jedu.
 

Roker na Kustendorfu: Bora Đorđević

- Po kvalitetu filmova i njihovoj raznovrsnosti, nadmašili smo dosadašnje festivale - pohvalio se Kusturica.


I dok su članovi No smoking orkestra uz pomoć hora Srbadija iz Bijeljine pevali numeru iz Kustinog nezavršenog filma "Na mlečnom putu", slavni režiser je objasnio da je ime te pesme "Veliki brat", a njena poruka "Neće biti rata kad ne bude Velikog brata".


Ispred scene i publike pojavila se i argentinska glumica Berenis Bežo, koja je otvorila festival, izgovorivši samo: "Ovim je festival otvoren".


Filmski program u kategoriji "Savremene tendencije" počeo je u dvorani "Anikina vremena" projekcijom filma "Prošlost" iranskog režisera Ašhara Farhadija. Nakon filma jedan od najvećih svetskih režisera održao je radionicu za mlade filmske stvaraoce čiji filmovi učestvuju u takmičarskom delu programa festivala. Muzički deo festivala tačno u ponoć počeo je koncertom Riblje čorbe u velikoj dvorani u Drvengradu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online