Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 13.08.2014.
05:45
Lj. Ivanović - Vesti A

Jalova istraga o prodaji NIS

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović formirao je specijalni istražni tim koji će ispitati sve činjenice i okolnosti vezane za privatizaciju Naftne industrije Srbije (NIS), obnarodovano je juče. Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je ranije kao jedan od ugovora koji nije povoljan za Srbiju navodio i ugovor o prodaji NIS, koji je sklopila bivša vlada predvođena Demokratskom strankom.

Prodaja potpisana u moskvi. Boris Tadić i dmitrij Medvedev

 



Zanimljivo je da se u ministrovoj akciji formiranja radne grupe, ili istražnog tima nigde ne pominje tužilaštvo, iako je po srpskim zakonima upravo ono adresa koja vodi istragu, a policija je samo servis. To je, na primer, bio slučaj i sa čuvene 24 Briselu sporne privatizacije među kojima nije bilo Naftne industrije Srbije.


Poslednji put je odgovarajući poslaniku Nove stranke i nekadašnjem funkcioneru Demokratske stranke Zoranu Živkoviću, 31. jula u Skupštini Srbije Vučić rekao da je primedbe na taj ugovor izneo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. Srpska javnost nikada nije čula šta je Putin odgovorio niti od Vučića, niti iz Kremlja.
 

Nema dokaza: Milan Kovačević

Podsetimo, ugovor o prodaji 51 odsto NIS ruskoj kompaniji Gaspromnjeft potpisan je 24. decembra 2008. godine u Moskvi u prisustvu tadašnjih predsednika Srbije i Rusije Borisa Tadića, premijera Vojislava Koštunice, te tadašnjeg ruskog predsednika, a danas ponovo premijera Dmitrija Medvedeva.

Posao veka?!

Energetski sporazum između Rusije i Srbije bio je jedna od ključnih teme predizborne kampanje 2008. godine i za Demokratsku stranku i za Demokratsku stranku Srbije i za G17 Plus. S obzirom da je praktično jedini veliki posao vlada koju su činile ove tri stranke bio dogovor da kroz Srbiju prođe međunarodni gasovod Južni tok sporazum sa Rusijom predstavljan je građanima kao posao veka.


Od prvog dana ovaj ugovor je osporavan u delu javnosti. Sporno je zašto je Srbija jedina zemlja na trasi Južnog toka koja je zarad dobijanja gasovoda morala u paketu da prepusti i naftnu kompaniju i skladište gasa. Srbija je i jedina zemlja Južnog toka koja ima manjinski paket akcija u gasovodu. Konačno, Srbija nije zaštitila svoje rezerve nafte rudnom rentom, te se ona godinama ubrzano crpi.


- U tim sporazumima nismo precizirali kako će se nafta eksploatisati. Tako i danas imamo dve štete. Prvo što se malo naplaćuje njihova eksploatacija našeg izvora, drugo što oni to ubrzano rade. Inače, ja sam protiv direktnih pogodbi u privatizaciji jer onda nemate nadmetanja za višu cenu. Sigurno je bilo zainteresovanih za NIS, a na koncu, teško se može išta dokazivati kad nemamo proveru za to. Ali naftne kompanije su u svetu, pored informatičke industrije, jedne od najprivlačnijih kompanija i danas - kaže Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja.

Sve ministrove radne grupe

Ministar policije očigledno voli radne grupe, kao da već postojeća tela u policiji nisu specijalizovana za finansijski kriminal, organizovani kriminal, droge i slično. Tako od juna imamo radnu grupu za "Dragoslava Kosmajca i njegovu imovinu, te eventualne veze s političarima". Tu je i radna grupa formirana u julu, a čiji je posao da istraži paljenje ambasada u Beogradu 2008. Ministar Stefanović je u avgustu formirao i radnu grupu za samu policiju, odnosno novi zakon kojim bi se regulisalo napredovanje u službi. Nizu radnih grupa pridodata je i ova o NIS.


Aleksandar Vučić je još kao vicepremijer nagoveštavao da se može povesti istraga o NIS, mada to zapravo nikad nije bilo realno jer bi narušilo odnose sa Rusima.


- Ako bude bilo pravnih zahteva za preispitivanje te privatizacije, nikakav problem - rekao je Vučić u parlamentu, napominjući da, sem političkog, ranije nije bilo drugog osporavanja privatizacije NIS.


I zaista, stručnjaci se uglavnom slažu da je ugovor štetan po interese Srbije, što još uvek ne znači da u njemu ima i korupcije, mada se ni to ne može sasvim isključiti. Treba imati u vidu i vreme kada je ugovor sklopljen. Neki politički analitičari povezuju rusku podršku Srbiji u protivljenju nezavisnosti Kosova poslom koji je Kremlj dobro naplatio. Bilo kako bilo, čak i da policija pronađe nešto nečasno u ovom poslu, suštinski se ne može promeniti ništa jer je prodaja realizovana kroz državni sporazum koji je pravno neoboriv. Ugovor bi se mogao menjati samo saglasnošću i ruske i srpske strane, što je gotovo nezamislivo.


Pregovarača ne grize savest

Pregovarač: Borko Stefanović
 

Potpredsednik Demokratske stranke Borislav Stefanović odbacio je optužbe da je ugovor o prodaji NIS štetan po Srbiju i ocenio da je ta priča pokrenuta samo kako bi se "sakrili tajni ugovori" sadašnje vlasti s kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Stefanović, koji je bio na čelu tima Srbije koji je sa ruskom stranom pregovarao o prodaji NIS, kazao je da taj ugovor nije štetan po Srbiju. Prema njegovim rečima, ugovor o NIS proistekao je iz krovnog energetskog sporazuma Srbije i Rusije, dogovorenog u vrhu dve države.


- Ugovor je ratifikovan i u Skupštini Srbije. Za njega su glasali i tadašnji radikali koje je predvodio Tomislav Nikolić. I to oni dobro znaju, ali sada pokreću to pitanje kako bi sakrili svoje tajne ugovore - rekao je Stefanović.


Osnivanje specijalnog istražnog tima za NIS on je ocenio kao zloupotrebu policije.


- Ali, ja ću se naravno odazvati svakom pozivu jer mi je cilj da se utvrdi istina. Međutim, ako hoće punu istragu, što ne pozovu i vrh Rusije i direktore Gasproma - upitao je Stefanović i dodao da se ruska strana stalno pozivala na krovni sporazum ne želeći da raspravlja o, na primer, rudnoj renti.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.08.2014. 11:37
Neko je muljao po obicaju, Rusi bili snalazljivi, srpska Vlada potkupljiva (po obicaju) i eto. Neko ce da naj****be ali to sigurno nece biti Rusi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online