Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 01.08.2014.
17:53 >> 20:51h
Beta A

"Vučić pokazao mržnju prema Albancima"

Poslanička grupa SDA Sandžaka - PDD optužila je danas premijera Srbije Aleksandra Vučića za "izlive mržnje i neprijateljstva" prema poslaniku Šaipu Kamberiju i svim pripadnicima albanske nacionalne manjine.

Kamberi o udžbenicima, Vučić o struji
 

Taj poslanički klub izrazio je ogorčenje Vučićevim "neprijateljskim ponašanjem" prema Kamberiju na sednici skupštine u četvrtak, i zatražio izvinjenje od predsednice parlamenta Maje Gojković zbog načina na koji je vodila sednicu.

"Ogorčeni Vašim vođenjem sednice i neprijateljskim ponašanjem predsednika Vlade prema poslaniku lično i celoj albanskoj zajednici Preševske doline, koju Kamberi predstavlja u ovom visokom domu, tražimo od Vas javno izvinjenje", navodi se u pismu koje su potpisali predsednik poslaničke grupe SDA Sandžaka - PDD Sulejman Ugljanin i poslanici Enis Imamović, Sabina Dazdarević, Riza Halimi i Šaip Kamberi.

Vučić je u Skupštini Srbije, odgovrajući na pitanje Kamberija kada će država obezbediti besplatne udžbenike na albanskom jeziku, rekao da će to biti ispunjeno pre 1. septembra, ali i izrazio očekivanje da će Kamberi i svi ostali u Bujanovcu, Preševu i Medveđi ispuniti svoje obaveze prema državi i redovno plaćati struju.

Gojković: Vučić nije vređao Albance

Predsednica parlamenta Maja Gojković ocenila je da obraćanje premijera Aleksandra Vučića poslaniku Partije za demokratsko delovanje Šaipu Kamberiju, u kojem ga je podsetio na zakonsku obavezu plaćanja struje, ne predstavlja
izazivanje i podsticanje nacionalne ili verske mržnje i netrpeljivosti.

 

"Uvidom u stenografske beleške nisu pronađeni uvredljivi izrazi od strane predsednika vlade prema narodnim poslanicima, tako da nije bilo osnova za reagovanje predsednika Narodne skupštine", navodi se u odgovoru predsednice parlamenta na pismo poslaničke grupe SDA Sandžaka - PDD u koji je agencija Beta imala uvid.

 

Gojkovićeva je navela da se kao predsednica parlamenta dosledno pridržava Poslovnika o radu Skupštine i da čuva dostojanstvo parlamenta.

Prema oceni poslaničke grupe manjina, Vučić nije poštovao dostojanstvo skupštine direktno se obraćajući poslaniku, koristeći uvredljive izraze i iznoseći klevete i ocene koje se odnose na privatni život drugih ljudi.

Predsednica skupštine bila je u obavezi da opomene ili prekine premijera, jer je on upotrebljavao uvredljive izraze na račun narodnog poslanika lično i cele albanske nacionalne zajednice stavljajući je u negativni kontekst, naveli su poslanici.

"Smatramo da ste, dozvoljavajući ovakve izlive mržnje i neprijateljstva prema narodnom poslaniku i Albancima generalno, stavljali u diskriminisani položaj i narodnog poslanika i nacionalnu zajednicu koju on predstavlja, čime ste i Vi i predsednik Vlade, grubo prekršili član 49. Ustava Srbije, koji glasi: 'Zabranjeno je i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti'", naveli su poslanici u pismu Maji Gojković.

POVEZANE VESTI

Petak 01.08.2014. 18:17
Ovim smradovima kad trazis da plate struju oni kazu da su to izlivi mrznje,axaxaxaxaxxaxax! Pa ovakva zamena teza ne postoji nigde...
Petak 01.08.2014. 18:09
Počeli su sa umišljajima i kukumakanjima. Kavkazoidi, taktika vam je provaljena za ovih 20 godina. I danas se SAD-u žalite kako vam u CG tobož "uzimaju imanja" i guše u svemu, a eto vas u parlament, eto imate škole svoje, imate albanski jezik za prvi što nemate ni na Zapadu, dok s druge strane naši ljudi zbog vas nemaju ništa na svojoj zemlji Kosovu i Metohiji, a kamo li Albaniji. Vi da nekome pričate o "diskriminaciji". To je samo dokaz da je sa vama potpuno drugačije trebalo i ne dozvoljavati da se velikoalbanski lobi uvuče ni milimetar unutar našeg društva, pogotovo Evropi. Ali, umjesto da se bavimo time mi smo se bavili tzv. "jugoslovenstvom".
Petak 01.08.2014. 18:22
Politika a sta drugo.Zasto ta gospoda u skupstini nije raspravljala o onome sto zamjere Vucicu nego kada se vrate u svoje gnijezdo onda pocnu da lupetaju.Neka traze sada svoju drzavu pa neka im ona pomogne.Cuo sam da je Vucic obecao da ce do septembra da se rijese i ti njihovi udzbenici,ali je naveo i da njihovi sunarodnici placaju struju.A oni ako su uz svoj narod trebali bi i oni da pomognu tom narodu da se izbore za njihova prava.Trebao je da kaze Vucicu zasto neki ne placaju struju pa da uz dijalog traze zajednicko rjesenje.A ne ovako odmah proglasiti kako Vucic mrzi albance i traziti izvinjenje,a ne traziti mirno rjesenje nesporazuma nego odmah u Vucucu traziti neprijatelja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online