Petak 01.08.2014.
17:53 >> 20:51h
Beta

"Vučić pokazao mržnju prema Albancima"

Kamberi o udžbenicima, Vučić o struji
 

Taj poslanički klub izrazio je ogorčenje Vučićevim "neprijateljskim ponašanjem" prema Kamberiju na sednici skupštine u četvrtak, i zatražio izvinjenje od predsednice parlamenta Maje Gojković zbog načina na koji je vodila sednicu.

"Ogorčeni Vašim vođenjem sednice i neprijateljskim ponašanjem predsednika Vlade prema poslaniku lično i celoj albanskoj zajednici Preševske doline, koju Kamberi predstavlja u ovom visokom domu, tražimo od Vas javno izvinjenje", navodi se u pismu koje su potpisali predsednik poslaničke grupe SDA Sandžaka - PDD Sulejman Ugljanin i poslanici Enis Imamović, Sabina Dazdarević, Riza Halimi i Šaip Kamberi.

Vučić je u Skupštini Srbije, odgovrajući na pitanje Kamberija kada će država obezbediti besplatne udžbenike na albanskom jeziku, rekao da će to biti ispunjeno pre 1. septembra, ali i izrazio očekivanje da će Kamberi i svi ostali u Bujanovcu, Preševu i Medveđi ispuniti svoje obaveze prema državi i redovno plaćati struju.

Gojković: Vučić nije vređao Albance

Predsednica parlamenta Maja Gojković ocenila je da obraćanje premijera Aleksandra Vučića poslaniku Partije za demokratsko delovanje Šaipu Kamberiju, u kojem ga je podsetio na zakonsku obavezu plaćanja struje, ne predstavlja
izazivanje i podsticanje nacionalne ili verske mržnje i netrpeljivosti.

 

"Uvidom u stenografske beleške nisu pronađeni uvredljivi izrazi od strane predsednika vlade prema narodnim poslanicima, tako da nije bilo osnova za reagovanje predsednika Narodne skupštine", navodi se u odgovoru predsednice parlamenta na pismo poslaničke grupe SDA Sandžaka - PDD u koji je agencija Beta imala uvid.

 

Gojkovićeva je navela da se kao predsednica parlamenta dosledno pridržava Poslovnika o radu Skupštine i da čuva dostojanstvo parlamenta.

Prema oceni poslaničke grupe manjina, Vučić nije poštovao dostojanstvo skupštine direktno se obraćajući poslaniku, koristeći uvredljive izraze i iznoseći klevete i ocene koje se odnose na privatni život drugih ljudi.

Predsednica skupštine bila je u obavezi da opomene ili prekine premijera, jer je on upotrebljavao uvredljive izraze na račun narodnog poslanika lično i cele albanske nacionalne zajednice stavljajući je u negativni kontekst, naveli su poslanici.

"Smatramo da ste, dozvoljavajući ovakve izlive mržnje i neprijateljstva prema narodnom poslaniku i Albancima generalno, stavljali u diskriminisani položaj i narodnog poslanika i nacionalnu zajednicu koju on predstavlja, čime ste i Vi i predsednik Vlade, grubo prekršili član 49. Ustava Srbije, koji glasi: 'Zabranjeno je i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti'", naveli su poslanici u pismu Maji Gojković.

2024 © - Vesti online