Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.07.2014.
07:47
E. V. A

Carinski propisi na jednom mestu (6): S ljubimcem preko granice

Ukoliko nameravate da u Srbiju uđete sa svojim kućnim ljubimcem, potrebno je da znate na koji način to možete učiniti. Prvenstveno morate priložiti pasoš svog ljubimca, kao i veterinarski sertifikat kojim se potvrđuje da je životinja na vreme vakcinisana. Pasoš sadrži podatke o vlasniku ili držaocu životinje, ime životinje, njen datum rođenja, rasu, pol, mikročip, vakcinacije, dijagnostička ispitivanja i ostale podatke u skladu sa propisom kojim se uređuje način obeležavanja i registracije određenih kućnih ljubimaca i kojim se omogućava kontrola porekla i zdravstvenog stanja kućnog ljubimca.

I vaš ljubimac mora da ima pasoš, ako hoćete da pređe granicu
 

Pasoše za kućne ljubimce (pse i mačke) izdaju veterinarske stanice ili ambulante, dok druge životinje (poput papagaja, hrčaka i drugih) nemaju pasoše, ali im je za prelaz granice potreban veterinarski sertifikat. Sertifikat je međunarodna veterinarska potvrda koja se može izdavati u pisanoj ili elektronskoj formi dok veterinarski sertifikat izdaje veterinarski inspektor.


Treba da znate da sa kućnim ljubimcem niste u mogućnosti da uđete ili izađete na bilo kom graničnom prelazu, već to možete učiniti samo tamo gde postoji veterinarska inspekcija. Spisak prelaza na kojima postoji predstavnik te inspekcije možete pogledati OVDE.


Ljubimac može da se kreće u pratnji vlasnika ili druge osobe koja ima ovlašćenje vlasnika. Vlasnik kućnog ljubimca ili ovlašćena osoba snosi svu odgovornost za ispunjavanje uslova za unos u Srbiju, što znači da mora sam da se raspita i sazna koji su to uslovi. Ukoliko kućni ljubimac ne ispunjava uslove ulaska, ulazak u Srbiju može biti odbijen, odnosno kućni ljubimac će biti vraćen u zemlju porekla ili stavljen u karantin.

Carinski propisi na jednom mestu:

1. Unos i iznošenje deviza

2. Povraćaj poreza na dodatu vrednost

3. Lični prtljag i unos lekova

4. Unos oružja i biljaka

5. Uvoz kineske robe

Vlasnik životinje snosi sve troškove koji su nastali sprovođenjem navedenih mera.
Željene informacije o uslovima za kretanje kućnih ljubimaca možete naći u Pravilniku o uslovima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit.


S obzirom na to da je za to nadležna veterinarska inspekcija, detaljnije odgovore potražite OVDE.


Ukoliko imate egzotičnog kućnog ljubimca, biće vam za to neophodna posebna dozvola. Naime, prekogranični promet i trgovina divljim vrstama, u skladu sa Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka CITES, moguć je samo uz podnošenje carinskom službeniku na graničnom prelazu odgovarajuće dozvole ili potvrde nadležnog tela. Nadležno telo za izdavanje potrebnih dozvola ili potvrda u Srbiji je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

* U saradnji sa Upravom carina Srbije

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.07.2014. 21:48
А Правилником је прописано да "Уколико кућни љубимац не испуњава услове уласка, улазак у Р.Србију може бити одбијен... Власник животиње сноси све трошкове који су настали спровођењем наведених мера. Уколико власник не може да плати трошкове, кућни љубимац може бити лишен живота на хуман начин". Питам се да ли постоји "хумани начин" убијања недужне животиње, коју траже да пре тога буде баркодирана чипом?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online