Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.07.2014.
09:13
E. V. A

Carinski propisi na jednom mestu (3): Lični prtljag i unos lekova

Ukoliko putujete trebalo bi da znate šta je to sve što možete poneti sa sobom, a da nećete biti u obavezi da platite uvozne dažbine. Prvenstveno je neophodno da znate šta podrazumeva lični prtljag jer je on oslobođen od plaćanja uvoznih dažbina.

Foto: Ilustracija


Sadržaj ličnog prtljaga se procenjuje u svakom konkretnom slučaju, a to zavisi od godišnjeg doba, zanimanja putnika, svrhe, trajanja putovanja i slično. Prema opšte usvojenoj praksi lični prtljag su predmeti odevanja, lične higijene, ishrane, razna tehnička roba, sportski rekviziti koji su potrebni za to putovanje, lekovi i slično.


Prilikom putovanja laptop možete nositi sa sobom, a s obzirom na to da se on smatra delom ličnog prtljaga na njega nećete platiti uvozne dažbine.

Carinski propisi na jednom mestu:

1. Unos i iznošenje deviza

2. Povraćaj poreza na dodatu vrednost


Ukoliko vam je lični prtljag stigao naknadno, poštom ili na neki drugi način, a niste u prilici da budete prisutni prilikom samog carinjenja, u tom slučaju ćete morati da podnesete carinicima odgovarajući dokaz da se radi o ličnom prtljagu. To će najverovatnije biti izjava na osnovu koje ćete biti oslobođeni od plaćanja uvoznih dažbina. U Srbiju možete uneti jedan boks (200 komada) cigareta ili 50 cigara ili 250 grama duvana ili ukupno 250 grama od svih navedenih proizvoda. Možete slobodno uneti litar žestokog alkoholnog pića, sa udelom alkohola preko 22 odsto, litar penušavih i likerskih vina, do dve litre ostalih vina ili odgovarajuća količina u kombinaciji navedenih pića. Prilikom dolaska u Srbiju možete uneti po jedan parfem ili toaletnu vodu.

Obavezna kopija lekarskog recepta

Da biste mogli da unesete lekove morate na carini priložiti fotokopiju lekarskog recepta ili drugi dokaz o potrebi upotrebe lekova (nalaz lekara, otpusnu listu, mišljenje zdravstvene ustanove i slično). Nakon toga carinik stavlja zabelešku na poštansko-carinskoj prijavi, odnosno deklaraciji o oslobođenju od plaćanja uvoznih dažbina.


Oslobođeni ste od plaćanja uvoznih dažbina na predmete koje unosite iz inostranstva za svoje lične potrebe i potrebe svog domaćinstva - u vrednosti od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, pod uslovom da ti predmeti nisu namenjeni preprodaji. Ukoliko kod sebe imate robu koja je veće vrednosti od 100 evra i za koju se plaćaju uvozne dažbine, na graničnom prelazu to treba da prijavite cariniku.
S obzirom na to da se građani često interesuju za unos lekova u Srbiju, treba da znate da se lekovi ne mogu u Srbiju poručivati preko pošte. Možete ih poručiti samo preko ovlašćenog distributera lekova. Možete uneti samo onu količinu lekova koja se odnosi na ličnu upotrebu.

* U saradnji sa Upravom carina Srbije

POVEZANE VESTI

Petak 18.07.2014. 11:39
Kada ce ukinuti tu glupu instituciju? da se covjeku kosa digne na glavi od njihovih glupih propisa. Pa nemislite vadjda da se moze svercati sa dva ili tri parfema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online