Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Subota 19.07.2014.
12:50
Blic A

Nikolić protiv Vlade: Predsednik stao uz sindikate

Iako je vlast kritikovala sindikate zbog protesta protiv zakona o radu, predsednik Tomislav Nikolić ih je podržao. Pozivajući se na autoritet koji su mu dali direktni izbori, Nikolić je u intervjuu RTS-u, premijeru Aleksandru Vučiću uputio značajne poruke. Najvidljivija je ova o sindikatima, ali bilo je tu poruka o EU, Rusiji i reformama.

Podržavanjem sindikata Nikolić samo pokušava da zaštiti svoj rejting?
 

Da podsetimo, poslanici su usvojili izmene Zakona o radu i Zakona o PIO. Za usvajanje je glasalo 190 poslanika, a protiv su bila 22. Sindikati nastavljaju proteste, a u ponedeljak će odlučiti na koji način.

Predstavnici Samostalnog sindikata kažu da ne osećaju da ih je predsednik "uzeo u zaštitu", ali smatraju da je u opštoj hajci protiv njih, u kojoj je bilo i policijskog zastrašivanja, predsednik "dao korektnu izjavu".


- Predsednikova izjava je očigledno pozitivna prema sindikatima. Ona je korektna, ali mislim da nema funkciju da zaštiti, nego da proizilazi iz razumevanja da tu mora da postoji neka ravnoteža i da je usmerena na to da spreči da se oduzme civilizacijska tekovina sindikalnih i kolektivnih prava radnika, koja postoji i u najtvrđim neoliberalnim ekonomijama, osim možda kod nekih šeika, rekao je za Blic dr Zoran Stojiljković, potpredsednik UGS "Nezavisnost".


Analitičar Dragomir Anđelković smatra da Nikolić pokušava da štiti svoj rejting i da njegova izjava nije u skladu sa realnim potrebama.


- Izjava predsednika stoji ako načelno govorimo o ulozi i funkciji sindikata, ali nije dovoljno prilagođena realnosti i sadašnjoj situaciji, jer pojedini sindikalni lideri postupaju demagoški. Možda je predsednik pokušao više da gleda na svoju popularnost i rejting nego na sadašnju situaciju u kojoj je nemoguće sve pomiriti, smatra Anđelković.

Šta je sve Nikolić poručio Vučiću?


Sindikati - Sindikalna borba nije opoziciona borba, već je reč o borbi da se pomogne onome ko je na vlasti da radnici imaju posao i da žive bolje.
Reforme - Premijer Vučić je mlad, ambiciozan, sposoban i odlučan. Moraće da sprovede reforme, ili ga neće biti u politici.
EU - Rusija Ne bi trebalo građanima obećavati brzo učlanjenje zato što EU nije spremna da razgovara o proširenju u skorije vreme.
- To je dobro da razmislimo na drugi način, da ne gubimo stara tržišta, da pokušamo da dogovorimo s Rusijom da nam deo preferencijala ostane ako budemo u EU. Da dogovorimo da EU ne pravi previše problema ako imamo specijalne odnose sa Rusijom.
Razlike ipak postoje - "To je naša vlada. Izabrana je ogromnom većinom glasova. Kad biste prisustvovali razgovorima u četiri oka, videli biste gde se slažemo a gde ne, ali to su naše priče oduvek."

POVEZANE VESTI

Subota 19.07.2014. 13:08
Bacanje prašine u oči narodu . VUČIĆ I TOMA SU SA SNS BANDITIMA IZDAJNICI KOJI MRZE I NAROD I DRŽAVU SRBIJU .
Subota 19.07.2014. 13:47
Toma bi sada da napravi distancu od vlade koja je napravila toliko zla. Izdajnik si Tomo i dzaba ti da se sada vadis.
Subota 19.07.2014. 14:20
Lepo se dogovaraju kako uništiti Srbiju nego glad brzo pritiska i vreme je iscurelo PROTESTE TREBA RADIKALIZOVATI A ODGOVORNE KAZNITI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online