Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 02.04.2010.
01:38
Tanjug A

File: EU neutralna po pitanju KiM

Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Štefan File ocenio je da je Srbija, na putu ka EU, postigla dobar napredak u 2009, kao i u poslednjih meseci, ali i naglasio da je "kvalitet procesa evropskih integracija važniji od njegove brzine". On je objanio da je EU i dalje neutralna po pitanju nezavisnosti Kosmeta.

"Podnošenje zahteva Srbije za članstvo u EU potvrdilo je opredeljenost zemlje da ispuni strateški cilj - učlanjenje u Uniju. Čim države-članice EU zatraže, Evropska komisija će pripremiti mišljenje o zahtevu Srbije. Onda će ponovo biti na državama članicama EU da odluče o narednom koraku i približe Srbiju članstvu u Uniji... Veoma je važno osigurati da kvalitet, pre nego brzina, preovladava u procesu proširenja EU", rekao je komesar File u intervjuu listu "Politika".

EU neutralna po pitanju Kosmeta: Štefan File
 


File je naveo da se neutralan stav EK prema nezavisnosti Kosova i Metohije nije promenio u odnosu na period njegovog prethodnika Olija Rena, dodajući da "bilateralna pitanja treba da budu rešena paralelno sa evropskim integracijama pre stupanja u EU".


"Bilo koja zemlja koja namerava da se pridruži EU treba da demonstrira da ima dobre odnose sa svojim susedima, zasnovane na saradnji, toleranciji i međusobnom razumevanju", kazao je File.


Evropski komesar je rekao da ne veruje da je iko tražio od zvaničnika Srbije da biraju između učlanjenja u EU i odbrane Kosmeta.

Komesar je ukazao da kada države kandidati budu spremne za pridruženje, kada ispune sve kriterijume za članstvo, države članice su pozvane da o tome odluče jednoglasno.


"Mi želimo da uključimo ceo zapadni Balkan i nudimo evropsku perspektivu za čitav region. Očekujemo da svi akteri reše svoja sporna pitanja u evropskom duhu", ukazao je File.


Prema Fileu, zapadni Balkan je, s jedne strane, suočen s prtljagom iz prošlosti, a sa druge, sa izazovima i mogućnostima budućnosti.


"Oni (na zapadnom Balkanu) moraju da se bave prošlošću. Mi možemo da im pomognemo da se nose za izazovima budućnosti, sve dok je ta budućnost njihovo članstvo u EU", rekao je File.


Komentarišući sadašnju podršku država EU proširenju, File je naveo da Unija deluje sa jasnim mandatom dobijenim od 27 država-članica, kroz Ugovor o EU i obnovljenim konsenzusom o proširenju iz 2006.


"Mi poštujemo naše obaveze," istakao je File.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.12.2011. 12:42
prevarant i lazov.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online