Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 05.07.2014.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Buna u mrtvom gradu

Žitelji Obrenovca, varoši koja je u maju bila totalno poplavljena, unazad tri dana protestvovali su pred zgradom opštine, a u ponedeljak dolaze u Beograd da svoje nazadovoljstvo procesom sanacije i obnove izraze i najvišim državnim zvaničnicima, bez obzira što je u četvrtak u Obrenovcu boravio predsednik Srbije Tomislav Nikolić a juče se ogorčenim Obrenovčanima obratio Aleksandar Vulin ministar rada i socijalne politike. Na jučerašnjem protestu okupilo se oko 200 građana, a prekjuče im nije bilo dozvoljeno da priđu zgradi opštine dok je u njoj bio predsednik Nikolić.

Grad jošzatrpan smećem .Očišćen je samo uži centar Obrenovca
 




- Ne znamo šta je Nikolić razgovarao sa opštinskim većem, jer nam nisu dali ni na puškomet da priđemo zgradi opštine i pitamo predsednika države šta će biti sa građanima Obrenovca i cele Srbije koji su ostali bez ičega u ovim poplavama. A ni Vulin nam ništa konkretno nije obećao, osim što je najavio da će uskoro biti donet zakon o sanaciji i obnovi za sva poplavljena područja u Srbiji. Mi hoćemo da znamo kad će biti završena sanacija i obnova, da li će i koliko država pomoći da se oporavimo od ove katastrofe. Naši zahtevi su pre svega socijane i ekonomske prirode. Hoćemo da nam se kaže kako će država učestvovati u sanaciji poplavljenih kuća i stanova, kako će pomoći privrednicima da ponovo pokrenu posao, a imamo i primedbe na raspodelu humanitarne pomoći - kaže za "Vesti" Dragan Murar, jedan od organizatora protesta i nekadašnji podoficir.


On kaže da je Obrenovac danas "mrtav grad, a nekad je bio drugi u Srbiji po veličini gradskog budžeta".


- Privreda sad uglavnom ne radi, oko 4.000 ljudi je ostalo bez posla, jer su direktno ili indirektno pogođeni poplavom. Srednja i mala preduzeća otpuštaju radnike, jer su poslodavcima uništene mašine u proizvodnji, roba u trgovinama, osnovna sredstva u zanatskim radnjama, a treba mnogo novca da se posao ponovo pokrene - kaže Murar.

Kuću čistio i invalid bez nogu

Vulin je pre razgovora sa građanima imao sastanak sa predsednikom opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem i članovima Udruženja veterana invalida ratova od 1990. i Udruženja ratnih vojnih invalida svih ratova iz Obrenovca kojima je uručio dva računara i kancelarijski materijal.
Vulin je rekao da se još nije normalizovala situacija u Obrenovcu i da se više ne sme dozvoliti, kao što je saznao, da je jedan invalid iz Obrenovca, koji nema obe noge, sam morao da čisti svoju poplavljenu kuću, uprkos tome što je nudio novac ljudima da mu pomognu u tome.


Tomislav Veselinović vatrogasac u penziji, koji već 35 dana volonterski dan i noć pomaže sugrađanima, napominje da je situacija i dalje katastrofalna.


- Komunalci su očistili najuži centar grada, za slikanje i doček državnih i stranih delegacija. Treba videti naslage otpada i smeća od kojih preti masovna zaraza, a koje još stoje u zabačenijim ulicama i po obodu Obrenovca. Spolja izgleda da se život vraća u normalu, a u suštini normalnog života još nema. Našem predsedniku opštine Miroslavu Čučković i opštinskom veću svaka čast, bore se i čine najviše što mogu, ali nisu oni svemoćni, jer sve nas u Obrenovcu Beograd, i gradska i republička vlast, ignoriše i sabotira - kaže Veselinović.


Dragan Murar takođe odaje priznanje Čučkoviću za sve što je do sada uradio za Obrenovac, ali i poručuje da i predsednik i opštinsko veće treba da podnesu ostavke ukoliko nisu sposobni da se uhvate u koštac sa sadašnjim problemima i u Beogradu izbore za Obrenovčane.

Predsednik Srbije moli za strpljenje: Tomislav Nikolić
 


Vulin je Obrenovčanima rekao da će novac koji je država sakupila za obnovu Srbije početi da se koristi pošto bude usvojen zakon o obnovi zemlje i da bi to trebalo da bude do 15. jula. Ogorčenim ljudima je poručio da imaju pravo da budu nezadovoljni i da će on tražiti na prvoj sednici vlade da se utvrde precizni rokovi za pomoć.

Nikolić moli za strpljenje

I predsednik Srbije Tomislav Nikolić je tokom prekjučerašnje posete Obrenovcu zamolio građane za strpljenje odgovarajući na konstataciju i pitanje novinara da se jedan broj građana okupio ispred opštine Obrenovac i pitao kada će biti isporučena humanitarna pomoć i nadoknada za štetu.
Nikolić je rekao da će Vlada Srbije sigurno uputiti nekoga da razgovara sa stanovništvom i poručio da uz svu hrabrost koju su pokazali sada pokažu i malo strpljenja.

Napomenuo je da se pomoć u državnom novcu ne može koristiti ni po čijem nahođenju, već da se mora sačekati zakon i donošenje odgovarajućih odluka, posle čega će biti precizirana dinamika obnove kuća, pomoći malim privrednicima.
Ojađeni Obrenovčani Vulinovo izlaganje su prokomentarisali rečima: "Ne lipši magare do zelene trave". Na momente su se nadvikivali sa njim, obasipali ga pitanjima, više nego glasno negodovali i dovikivali da nisu deca i da odavno ne veruju " u obećanja -ludom radovanja".


- Imate razlog za nezadovoljstvo jer je uvek potrebno više pomoći, ali shvatite da ovde nije reč o suprotstavljenim stranama jer vlada jeste na strani građana i sve je uradila da se u Obrenovcu život normalizuje - rekao je Vulin i dodao da će svakako kuće biti obnovljene do zime.


Dodao je takođe da postoje brojni problemi koje treba rešavati, kao što je na primer plaćanja računa za struju, poreza na imovinu, jer građani u poplavljenim oblastima nisu bili u svojim kućama.

POVEZANE VESTI

Subota 05.07.2014. 20:19
Nek se ne nadaju mnogo, probaju da se samoorganizuju, izbace smeće van naselja, pa moba od kuće do kuće...
Subota 05.07.2014. 18:31
NAŽALOST OBRENOVAC JE SVESNO POTOPLJEN . Kada je potop bio na vrhuncu pojavio se supermen iz Feketića DA SE SLIKA KAO SPASILAC IZ ČAMCA . Kada je završeno slikanje za BANDITE IZ VLASTI OBRENOVAC JE BIO ZAVRŠENA PRIČA . To se sada SVAKIM DANOM POTVRĐUJE I SAMI PROTESTI OČAJNIKA IZ OBRENOVCA MI DAJU ZA PRAVO DA TAKO MISLIM . ŽALOSNO .
Subota 05.07.2014. 20:32
Vulin je rekao da se još nije normalizovala situacija u Obrenovcu i da se više ne sme dozvoliti, kao što je saznao, da je jedan invalid iz Obrenovca, koji nema obe noge, sam morao da čisti svoju poplavljenu kuću, uprkos tome što je nudio novac ljudima da mu pomognu u tome. А где си ти био јулине, у уста те циганска ... !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online